Ordkonstskolan i nationell konstkalender

04.10.2017 kl. 10:09
Nu kan man se kortfilmen Årstider i Barnens och de ungas konstkalender. Filmen är Sydkustens ordkonstskolas bidrag till konstkalendern, som producerats av förbundet för grundläggande konstundervisning, TPO. I kalendern publiceras varje månad en ny film som visar barns och ungas konstnärliga skapande på olika håll i landet.

Kortfilmen Årstider är en fantasifull tolkning av de fyra årstiderna. Videon, som publiceras i oktober i Barnens och de ungas konstkalender, är producerad av Sydkustens ordkonstskola. I filmen förvandlas ordkonsteleverna till fyra årstider och brevväxlar med varandra för att lära känna varandra bättre. Filmen illustrerar samtidigt hur en process under en ordkonstlektion kan se ut.

Eleverna i Sydkustens ordkonstskola gör sin egen tolkning av våra fyra årstider i diktform. Elevernas egna erfarenheter av den finska naturen och årstidsrelaterade traditioner har inspirerat till texterna. Naturens rytm flyter in i texterna genom känslobeskrivningar och ordval. Samtidigt är kortfilmen en kommentar på hur viktigt det är att kommunicera med öppenhet och nyfikenhet. Även om vi lever nära varandra, är det bra att komma ihåg att ibland fråga hur den andra mår för att rubba förutfattade meningar. Ett bra sätt att rubba förutfattade meningar är just genom konsten. Alla texter och dikter är skrivna av ordkonstnärerna själva.

Varje månad under året 2017 publiceras en video i Barnens och de ungas konstkalender som illustrerar barns och ungas konstskapande runt om i landet. Barn och unga har huvudrollen, framför allt i deras tolkning av finländsk kultur, språk och natur, både nu och i vår närframtid. Projektet är en del av Finland 100-programmet och huvudarrangören är Förbundet för grundläggande konstundervisning.

Se filmen här.

Barnens och de ungas konstkalender hittas på adressen: www.suomikalenteri.fi.

 

Årstider-kortfilm för Konstkalendern
Produktion Sydkustens ordkonstskola Producent Iréne Poutanen Skådespelare Cedrik Packalén, Lilja Kalliala, Milla Pennanen, Matias Pennanen, Annika Salorinne Verkstadsledare Maja Ottelin Manus Maja Ottelin och Iréne Poutanen Foto och ljud Rasmus Tåg Regi Iréne Poutanen Editering Marina Saanila Smink och rekvisita Nina Tikkanen Texterna Mauritz Olander, Cedrik Packalén, Lilja Kalliala, Milla Pennanen, Matias Pennanen, Annika Salorinne Musik Bensounds.com Översättning Mikko Kapanen och Ida Forsman


Tilläggsinformation:

Iréne Poutanen
Ledande ordkonstledare
Sydkustens ordkonstskola
ordkonst.fi, irene.poutanen(at)sydkusten.fi, 045-894 4088

 

Aktuellt

Skärgårdsutveckling och kultur 14.11

Kulturdimensionen i det nationella skärgårdsprogrammet 2017-19 är tema för ett seminarium i Korpoström tisdagen den 14.11.Läs mera »
11.10.2017 kl. 11:34

Ordkonstskolan i nationell konstkalender

Nu kan man se kortfilmen Årstider i Barnens och de ungas konstkalender. Filmen är Sydkustens ordkonstskolas bidrag till konstkalendern, som producerats av förbundet för grundläggande konstundervisning, TPO. I kalendern publiceras varje månad en ny film som visar barns och ungas konstnärliga skapande på olika håll i landet.Läs mera »
04.10.2017 kl. 10:09

Bibliotekspris till Rassel prassel puss

Finlands svenska biblioteksförening har utsett Rassel prassel puss – Poesi för nybörjare till årets biblioteksbok. Hanna Lundströms och Maija Hurmes diktbok har använts flitigt i babypoesi och rimlek och Sydkusten har ett eget idématerial till boken.Läs mera »
15.09.2017 kl. 13:02

Eftis möter skola

Sydkusten ordnar fortbildning för eftisledare, lärare, rektorer, skolgångsbiträden och andra intresserade både i Nyland och i Österbotten.Läs mera »
15.09.2017 kl. 08:55

Läsambassadörens slutrapport

Under tre års tid arbetade modersmålsläraren och barnboksförfattaren Katarina von Numers-Ekman på heltid som finlandssvensk läsambassadör för att stödja läsandet bland barn och unga i de svenskspråkiga skolorna i Finland.Läs mera »
12.09.2017 kl. 07:30

Veckans blogg

Varje torsdag bloggar Sydkustens personal och förtroendevalda om aktuella frågor.

Utrotningshotade ljud
Platschef Lena Långbacka skriver om ljud och ljudmiljöer värda att uppmärksammas.

 Tidigare bloggar

Kulturkurs i språkbadshögstadium

Yrkesutbildning i förändring

Megatrender
 

* * *


 

Kurser och evenemang

Sydkusten ordnar regelbundet kurser, seminarier och evenemang.


 

På gång

Skärgårdsutveckling och kultur
Tisdag, 14.11 i Korpoström

Eftis möter skola
Fortbildning för pedagoger i eftis och skola.

Rimlek och Rimjam i Vanda och Helsingfors.
 

* * *