En vecka fylld av ordkonst och berättande

12.03.2019 kl. 11:29
Den nationella ordkonstveckan firas 18-24.3.2019.

Ordkonstveckan lyfter upp ordkonsten som konstform och ordkonstundervisningen både på svenska och finska runt om i Finland. Syftet med veckan är att lyfta fram vikten av läslust samt att visa de mångsidiga möjligheterna som finns för att utöva ordkonst. Ordkonstveckan arrangeras av Föreningen för ordkonstundervisning i Finland.


Sydkustens ordkonstskola bjuder på program

Under ordkonstveckan kommer Sydkustens ordkonstskola att besöka förskolor i Åboland med ett program som handlar om en resa till en hemlig, ordkonstnärlig borg. Förskolebarnen får öva sig på ordkonstuppgifter av olika slag. Elva olika grupper kommer att få smaka på ordkonst på det här sättet under ordkonstveckan. När barnen börjar skolan kan de redan i årskurs 1 gå med i någon av de ordkonstgrupper som träffas regelbundet.

I ordkonstskolans regelbundna grupper på olika håll inom Sydkustens verksamhetsområde ordnas under ordkonstveckan specialprogram med läsårets tema Hemligheternas portal. Flera grupper gör samma övning i temat och texterna samlas sedan ihop. Du kan följa med oss under veckan då textkavalkaden publiceras på instagram på @sydkustensordkonstskola.

Ordkonstskolan ordnar också verkstäder för förskolegrupper och skolklasser som besöker utställningen ”I grevens tid” på Nordisk Kulturkontakt i Helsingfors. Utställningen är öppen 1.2–30.3.2019 och baserar sig på Mauri Kunnas bilderbok Hundarnas historiebok – Finland, en del av Sverige.

Världsberättardagen

I Åboland bär ordkonstveckan även med sig evenemang i berättandets tecken. Berättardynamon är en åboländsk grupp av personer som jobbar för att sprida storytelling på olika sätt och på Axelias bibliotek ordnas en träff under världsberättardagen 20.3. Temat för årets berättardag är myter, legender och epos. Det som speciellt kommer att lyftas upp är nordisk mytologi och urbana legender. Berättardynamon besöker även skolklasser i åk 4-5 i Malms skola den 22 mars i ett samarbete med Sydkustens ordkonstskola.


Årets ordkonstgärning

Föreningen för ordkonstundervisning i Finland delar ut priset för årets ordkonstgärning årligen till en person eller aktör som utmärkt sig inom främjandet av ordkonst. Årets ordkonstgärning går till Lotta Sanhaie som undervisar i ordkonst för Sydkustens ordkonstskola. Hon fungerar som ordkonstlärare för både de riktigt små (babypoesi och rimjam) samt för barn i skolåldern i Helsingfors, Vanda och Sibbo. Priset går för första gången går till en svenskspråkig och dessutom till vår egen lärare. Grattis!
 

Mera information:

Iréne Poutanen
Planerare, Sydkustens ordkonstskola
045-894 4088, irene.poutanen(at)sydkusten.fi
ordkonst.fi