Li Andersson intervjuar Henrika Andersson om läsning

Läsfadder-kampanj ger tips och råd

20.11.2020 kl. 16:04
I en färsk video intervjuas läsambassadör Henrika Andersson av undervisningsminister Li Andersson om läsningens glädje.

Videon är en del av Läsrörelsens läsfadder-kampanj, som erbjuder föräldrar tips och råd för att stödja barnens läsning.

Kampanjen är en gemensam satsning av Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen och undervisnings- och kulturministeriet. Med kampanjen vill man betona läsningens betydelse och stärka barnens läsfärdighet. Det görs med hjälp av intervjuer av personer som jobbar med barn och läsning. Läsfadder-kampanjens frontfigurer är undervisningsminister Li Andersson och vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko.

Läsfaddrarna vill med hjälp av videorna stöda familjers gemensamma läsintresse och samtidigt lyfta fram läsfrämjande projekt.

Läsfadder-kampanjen går i huvudsak på finska, men innehåller även videor på svenska. Läsambassadören Henrika Andersson är en av de personer som intervjuas på svenska. Hon tipsar bland annat om Linda Bondestams bok Mitt bottenliv – av en ensam axolotl. Boken är nominerad till Augustpriset, som delas ut i slutet på november. Senare under kampanjen kan man se en intervju med Sydkustens ordkonstskolas lärare Lotta Sanhaie.

Huvudmålgruppen för Läsfadder-videorna är föräldrar som behöver hjälp med att stöda sina barn i förskolan eller årskurserna 1–2 i deras läsning.

Läs mera om kampanjen här

Se intervjun med läsambassadör Henrika Andersson här


Foto: Henrika Andersson