Läsambassadör Henrika Andersson med en bunt böcker i handen

Läskarnevalen kör i gång

31.03.2021 kl. 11:55
Vet du hur det känns när över 500 barn samlas för att kicka igång ett gemensamt läsprojekt? Vi läsambassadörer vet, och vi kan berätta att det känns helt fantastiskt.

Nu startar nämligen Läskarnevalen och vi har idag, onsdag, haft en gemensam digital kick off för de klasser som deltar.

Läsambassadör Amanda Audas-Kass med en bunt böcker i handen.Läskarnevalen är en lästävling för elever i åk 5 som de finlandssvenska läsambassadörerna ordnar i de 21 kommuner som ingår i projektet På läsande fot. Hela 44 klasser i åk 5 har anmält sig till Läskarnevalen och nu kommer de att tävla om vilken klass som läser flest sidor per elev under aprilmånad.

Ishockyespelaren Erik Riska berättade i en intervju i samband med höstens Man läser-kampanj att det var en lästävling i lågstadiet som fick honom att börja läsa böcker. Nordisk kulturkontakts specialbibliotekarie Mikaela Wickström, som tilldelades Vanessapriset år 2020, fick också upp ögonen för läsningen via en läskampanj i skolan. Vår stora förhoppning är att Läskarnevalen ska få ha samma effekt.

Den vinnande klassen kommer att få varsitt exemplar av Eva Frantz splitternya bok ”Nattens drottning” samt bidrag till godsaker för att kunna fira segern med klassen. Andra pris lottas ut bland alla de klasser som deltar i Läskarnevalen och består av fem exemplar av ”Nattens drottning” samt godsaker. Dessutom kommer tre superläsare att utses. Lärarna får nominera en elev som de tycker att skulle förtjäna den titeln. Det kan vara en elev som har läst väldigt mycket under Läskarnevalen eller en elev som har läst väldigt mycket med tanke på det egna utgångsläget.

Vi önskar alla Läskarnevalen-deltagare en härlig läsmånad med spännande äventyr i böckernas magiska värld!

Läsambassadörerna

Amanda Audas-Kass (bilden mitt i texten)
+358 (0)50 309 9782
amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi

Henrika Andersson (övre bilden)
+358 (0)40 865 7587
henrika.andersson(at)sydkusten.fi