Ordkonst i många former

19.01.2022 kl. 08:43
Under den närmaste tiden bjuder ordkonstskolan på många godbitar.

Förutom att terminen för verkstäderna startar så arrangeras bland annat pedagogiska frukostar, Harry Potter-inspirerad kväll, skrivtävling och pedagogiskt material utvecklas. Det är bara att ta för sig!

Här ett plock ur aktuell verksamhet:

Pedagogiska frukostar

Läsnätverket Sverige-Finland bjuder till virtuella pedagogiska frukostar för alla intresserade. Temat är ”Kritiska läsare och läsfrämjarnas ansvar”. Frukostarna ordnas på fredagarna 21.1, 4.2 och 18.2 kl. 9.30-11.


Digitala lärarträffar med anledning av bokpaket

Bokpaketet med stöd av Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd har i år skickats till sammanlagt 258 förstaklasser. Bokpaketen administreras av Förbundet Hem och Skola och urvalet är gjort av Sydkustens ordkonstskola.

Ordkonstskolan har även utarbetat ett pedagogiskt material till bokpaketen. Materialet innehåller samtalsfrågor som fördjupar läsningen och inspirerande ordkonstuppgifter som väcker fantasi och skaparlust och kan användas fritt.

För klasslärare i åk 1 som vill veta mer om böckerna ordnas digitala träffar där projektplanerare Maja Ottelin från Sydkustens ordkonstskola presenterar varje bok och tipsar om hur klassen kommer i gång med paketet.

Onsdag 9.2.2022 kl.15:00-16:15
Fredag 11.2.2022 kl.14:30-15:45
Onsdag 16.2.2022 kl. 15:00-16:15


Träffarna är öppna också för dem som inte har beviljats ett bokpaket.

Anmälan görs senast en vecka före genom att e-posta maja.ottelin(at)sydkusten.fi.


Harry Potter-inspirerad kväll på distans

Ordkonstskolan ordnar en Harry Potter-inspirerad kväll på distans torsdagen den 3 februari kl.18-19. Programmet riktar sig till familjer med barn i lågstadieålder och det är gratis att delta.

 

Alfons Åberg fyller 50

Jubileumsåret till ära publicerar nätverket Svenska nu ett pedagogiskt material utarbetat av ordkonstskolan. Materialet innehåller ordkonstuppgifter som bygger på karaktären Alfons Åberg, skapad av Gunilla Bergström.

Genom uppgifterna får eleverna leka med språket, orden, texter och berättelser. Materialet stöder inlärningen av svenska och kan anpassas till olika nivåer. Det pedagogiska materialet har utarbetats av ordkonstlärare Hanna Lundström.

 

Ordkonst – framtidens utbildningsvägar och arbetsfält

Varför utbildas inte ordkonstlärare på svenska i Finland? Ordkonstskolans rektor Monica Martens-Seppelin har granskat ordkonstfältet och tagit reda på hur ordkonstpedagoger kunde utbildas på svenska i Finland.

Svenska kulturfonden finansierade utredningen och bjuder nu på ett webbseminarium med ordkonst i fokus. På grund av coronaläget blir evenemanget digitalt – det går att följa sändningen fredagen den 28 januari 2022 kl. 14.30-15.45 eller att se på den senare.

 

Skrivtävlingen Skriv för livet!

Vill du prova på ordkonst? Smaka på en litterär klassiker? Träna narrativ fantasi och uppleva annorlunda världar? Delta i en skrivtävling om ett idealsamhälle? 

Allt detta och mycket mera finns i Skriv för livet! - en skrivtävling och ett ordkonstmaterial för åk 1-9, inspirerat av Jonathan Swifts Gullivers resor. Materialet är gratis och finns att ladda ner på ordkonst.fi. Det innehåller information och referat av Gullivers resor, åldersanpassade ordkonstuppgifter samt tävlingsinstruktioner. Skrivtävlingen arrangeras i samarbete med Läsambassadörerna och Skrivande skola med bidrag från undervisnings- och kulturministeriet.  

 

Mera information om Sydkustens ordkonstskola: