63132.jpg

Poesibad i Helsingfors förflutna

23.03.2018 kl. 22:24
Skolelever kombinerade ordkonst med besök på Helsingfors stadsmuseum.

Årskurs 6 från Zacharias Topeliusskolan besökte utställningarna "Smakbitar från Helsingfors" och "Helsinki clubbing – 30 år strobo och rök" på Helsingfors stadsmuseum. Där fick eleverna delta i det nya konceptet Poesibad.

Sjätteklasisterna från Zacharias Topeliusskolan har under hösten fått delta i ordkonstens värld. Iréne Poutanen har lotsat eleverna genom olika övningar. De fick nu besöka Helsingfors stadsmuseum för att delta i poesibad som en del av ordkonstundervisningen.

På museet delades eleverna upp i grupper och fick gå om kring på utställningen "Smakbitar från Helsingfors" och samla ord på lappar. Alla grupper skulle skriva upp tre substantiv, tre adjektiv och tre verb som de kom att tänka på när det såg utställningen. Alla lappar blandades och alla grupper fick nio nya lappar och tre andra lappar som skulle användas som utfyllningslappar. Sedan var det bara för grupperna att börja dikta. De flyttade runt på lapparna och försökte få till stånd små poetiska verk. Grupperna läste sedan upp sina mästerverk med stor inlevelse. Museilektorn Anna Finnilä som guidade oss berättade om utställningen men hon förklarade också om poesi och prosa, vad poesi är, vad en dikt är och om poesins historia.

Anna Finnilä beskriver poesibad som en uppmuntran för eleverna att leka med ord, en möjlighet att öva ordklasserna och förstås att se själva utställningen. Hon ser också positivt på att inte bara sitta i klassrummen utan också lära sig saker på andra platser runt om i Helsingfors. Poesibadet främjer också förmågan att samarbeta i grupp och språkfärdigheterna. Finnilä tycker att det bästa med poesibadet är när eleverna märker hur enkelt det är att göra en egen dikt och att de till och med vill besöka museet pånytt.

Eleverna Milla och Alva från Zacharias Topeliusskolan tycker att poesibadet är både roligt och intressant. De säger att det bästa var att få göra egna dikter men om de skulle kunna förbättra något skulle de vilja att det skulle finnas ännu mera saker att röra och testa. Milla och Alva skulle gärna besöka museet pånytt tillsammans med klassen men inte på fritiden.

"Smakbitar från Helsingfors" beskrivs som "en utflykt till Helsingfors fängslande förflutna". Du kan besöka olika tidsperioder och uppleva olika platser. Du kan promenera på 30-tals gator, titta i skyltfönster, prova baddräkter, besöka ett 50-talshem, ta en sväng till baren, lyssna på gamla hitlåtar eller varför inte ta en titt på de förborgade innergårdarna?

"Helsinki clubbing – 30 år strobo och rök" hörde inte till poesibadet men det fanns ändå lite tid för att gå dit. Utställningen presenterar Helsingfors klubbkultur från 1990-talet till idag. Det har valts ut olika klubbar som återger berättelser om vissa tidsperioder, platser och människor. Några av klubbarna är Nylon, Lepakko, DTM, Hype och Kaivo Huone. Det visas bilder från klubbarna och på olika artister och bänd. Du kan också lyssna på musik som var känd under de olika tidsperioderna. Du kan läsa om de olika klubbarnas ursprung och framgång. I lokalen där utställningen äger rum har det byggts upp en klubbkänsla. Det är mörkt, spelas musik och man får en känsla av att man själv är på en klubb. Utställningen har skapats av en grupp klubbälskande Helsingforsare, promotörer, aktörer, klubbmänniskor och några av de största inom att uppträda på klubbscenerna. De har alla ett stort tycke för klubbarna där man tror på mantrat: Peace, Love, Unity and Respect.

Tack till Helsingfors stadsmuseum och Anna Finnilä för poesibadet!

Malena Ekman
Praoelev på Sydkustens ordkonstskola under ordkonstveckan