63800.jpg

En annorlunda ordkonstverkstad

03.05.2018 kl. 07:52
Vet du va en pausirator är? Kan du använda en öm? Har du behov av en nödkitet?

Förstå mig inte fel, det här är inget jag säljer! Dessa skapelser och flera till uppfanns den 24 april i biblioteket i Pargas. Under en timmes tid fantiserade några flickor i årskurs 3 och 4 om olika maskiner och deras användning.

Ordkonstverkstaden Underfundiga uppfinningar planerades och leddes av mig själv och Malin Klingenberg, som var på ett efterlängtat författarbesök i Pargas.


Malin Klingenberg och ordkonstnärerna i Pargas

Soraya uppfann en pausirator, en maskin som stannar tiden, ganska behändigt om man behöver en paus. Ava uppfann en snabbirator som däremot ser till att tiden går fortare, dock max ett dygn framåt eftersom vi annars så plötsligt skulle bli gamla väldigt fort. Och så har vi en öm som ser ut som en ring och då man snurrar den åt ett håll går tiden framåt, åt andra hållet går tiden bakåt, förstås!

Den dag du tycker att det är tungt att såga träd, att mäta och slipa och laga plankor, så kan du låna Rebeccas plankirator. Den ser ut som en liten bit av ljust trä med en instucken spik. Då man snurrar på den växer träbiten till en planka i just den längd du behöver.

När du blir nyfiken på framtiden kan du titta genom hålet i Sagas titterator som kan visa livet som väntar i framtiden. Ju längre fram i tiden du tittar, desto suddigare bilden blir tyvärr, men då går det bra att gissa.

I dagens samhälle, där folk är mer och mer beroende av elektricitet, behöver vi faktiskt Rebeccas och Sorayas nödkitet. Det är en liten manick som gör elektricitet bara genom att man placerar den på den person eller sak som behöver mera el. Och för den som vill bevara naturen och straffa mänskor som förstör den, finns Sagas och Avas filmemyra. Det ser ut som en vanlig myra som kryper omkring i skogen men om man tittar noga så ser man att den har en liten filmkamera på sig. Så akta dig nästa gång du är i skogen om du tänker kasta skräp på marken, du kanske blir filmad!

Dessa uppfinningar finns inte ännu att köpa men vi har ordkonstpatent på dem, så om du blev intresserad och är en investerare, hör av dig!

Paola Fraboni
Ordkonstledare
paola.fraboni(at)sydkusten.fi
040 962 5964