64790.jpg

Grattis Lilla ordboet!

09.08.2018 kl. 11:10
Ordkonstskolan firar i höst en treåring. I augusti 2015 lanserades nämligen Lilla ordboets fantasiväskor i fyra skolor.

I dagens läge har över femtio skolor tagit del av äventyret. Nytt för i år är att vi planerar livebesök med karaktärerna Dag Bladh och Dijonne Senappe, huvudpersoner i Lilla ordboets ramberättelser.


Ordkonstledarna Maja Ottelin och Lotta Sanhaie som Dijonne Senappe och Dag Bladh på Educamässan 2017.

De här två spännande karaktärerna har genom åren blivit bekanta för tusentals elever i Åboland och Nyland via skaparövningar och rekvisitaföremål i resväskorna. Väskorna innehåller allt från reportern Dag Bladhs anteckningsblock och filttofflor till teaterdivan Dijonnes fluffiga fjäderboor och gåtfulla lavasten, en mängd saker som ska stimulera flera sinnen och kännas udda och överraskande att ta på.


Lilla ordboets rekvisita i Dag Bladhs resväska.

Lilla orboets material lånas ut till skolor i fem till tio veckor. Klassläraren högläser dagboksberättelsen och alla får leva sig in i den genom varierande ordkonstövningar som går ut på att berätta, skriva, dramatisera och skapa. Den mångsidiga rekvisitan stöder minnet och inlevelsen genom en blandning av vardagliga och mer spektakulära prylar. Poängen är att ge impulser för egna fantasier och berättelser. Jag vill påstå att nästan vem som helst kan få igång en historia utgående från en badring, en glittrande sten eller en kryddburk med stark lukt.


Lilla ordboet på väg till Bromarv hösten 2016.

Denna vecka har jag introducerat Lilla ordboet för lärare i Sjökulla skola i Kyrkslätt och nästa vecka står skolor i Helsingfors, Borgå och Kimitoön i tur. Det känns fint att jobba med ett material som tas så väl emot i skolorna. Ett tydligt tecken på det är att vi har skolor som vill låna båda väskorna och frågar efter mera i samma stil. Den skriftliga responsen visar också att Lilla ordboet är omtyckt både bland lärare och elever.

”Eleverna älskade att inspireras av materialet i väskan och ramberättelsen hjälpte dem att bli mer kreativa än de annars var”

”Lilla ordboet har helt klart varit en källa till inspiration och arbetsglädje i modersmål”

”Riktigt bra! Mina elever skulle önska en fortsättning på äventyret”

Citat ur Lilla ordboets utvärdering läsåret 2017-2018


Under hösten vidareutvecklar vi på Ordkonstskolan ett koncept för roliga interaktiva verkstäder. De skolor som jobbat med Lilla ordboet ska få chansen att träffa Dijonne Senappe och Dag Bladh livslevande för en intensivlektion i ordkonst. Ta gärna kontakt om du vill veta mera eller beställa Lilla ordboet till din skola.

Maja Ottelin
Ledande ordkonstledare
Sydkustens ordkonstskola
maja.ottelin(at)sydkusten.fi
045 894 4089