Tips på bra böcker?

02.05.2019 kl. 13:43
Alla undrar vi någon gång över var vi ska leta efter nästa boktips eller var vi ska hitta den rätta boken åt ett barn, en elev, en vän eller till oss själva.

Tack och lov finns det massor av fina inspiratörer där ute som kan tipsa oss om vad som kan läsas härnäst. Frågan är bara var vi kan hitta dem. Här är några tips:

1. Bibliotek!

Gå in på ditt lokala bibliotek och fråga!

Bibborna älskar att hjälpa dig att hitta litteratur, oberoende om det är för dig, dina barn eller hela din klass. Gå in och diskutera lite kring vad du är intresserad av så får du snart en hög boktips. Du kan också bara strosa runt och plocka i böckerna, snart hittar du säkert något att läsa. Biblioteken har också massor med litterära evenemang som författarträffar, novellcaféer och liknande som ger dig massor av tips och inspiration.

2. Bloggar

Det finns en hel mängd bokbloggar. Att läsa bokbloggar är ett avslappnat sätt att få veta vad som händer i bokvärlden och de är speciellt bra när du vill läsa omdömen om specifika böcker. Bokbloggarna skriver ofta recensionsinlägg om böcker. Här är några du kan kolla in:

www.Bokbabbel.com
En finlandssvensk bokblogg om läsande och böcker, skriven av en storläsare. Hon skriver själv att den mycket handlar om ”vanliga romaner och thrillers”. Har varit lite mindre aktiv under det senaste året, men hoppas att den kommer tillbaka starkt.

agnesbokblogg.blogspot.com
En ung bokbloggare som skriver mycket om barn- och ungdomslitteratur. Gör också korta sammanställningar som bästa böcker detta år eller vårens utgivning.

estridsbokklubb.ratata.fi/blogg
Estrids bokklubb är inte bara ett TV-program med många tips, de har en blogg också. På bloggen får du läsa mer om böcker, författare och tävlingar.

3. Booktube

Youtube är stort när det kommer till boktips. Så stort att det har ett eget namn, Booktube. Här får du allt från någon minut korta tips om en bok till boksamtal med författare och olika former av listor och rankingar. Här är några du kan kolla in:

Epic reads
Epic reads är Harper Collins site för ungdomsböcker. De har hemsida, blogg och en youtubekanal där de gör allt som har att göra med ungdomsböcker.

Yukiko Duke
Svensk journalist, författare och översättare som vloggar om böcker och läsning för alla åldrar.

4. Annat

Det finns såklart massor av andra ställen att få tips. Fråga dina vänner, arbetskamrater eller en främling på bussen. Titta på bokprogram i TV, eller gå in i en bokhandel och försvinn in bland hyllorna.

Bokälskare finns överallt omkring oss, så det är bara att börja prata böcker så kommer tipsen att hagla över dig.

Ha en trevlig bokvår!

 

Mikael Gros
Bibliotekarie i Ebban
+358 (0)9 886 114 63
mikael(at)ebban.fi