Hantverksseminarium i Korpoström 9.10.2020

Hållbart hantverk och nya medarbetare

12.10.2020 kl. 15:28
Kring 40 personer, varav en del på distans, samlades i Korpoström den 9.10 för att diskutera temat hållbart hantverk i skärgården. Vid seminariet presenterades också Sydkustens nya medarbetare, Johanna Fredenberg och Ida Törnroos.

Både Johanna och Ida kommer att jobba på deltid med det årligen återkommande åboländska kultursamarbetet VårKultur. Johanna är projektets nya koordinator medan Ida kommer att sköta information via sociala medier och skapa digitalt material för projektet.

Johanna Fredenberg, koordinator för Vårkultur 2021Johanna är bildkonstnär och miljöbiolog och jobbar för närvarande som utbildningsplanerare vid Centret för livslångt lärande vid ÅA. Hennes huvudsakliga uppgift vid CLL har varit att handha studiehelheten i hållbar utveckling. Johanna kommer att jobba med VårKultur på 40% fr.o.m. 1.11.

Ida är dramainstruktör och företagare och en av grundarna till teater Kojan. Ida är bosatt på ön Brännskär i Åbolands skärgård, där hon under sommarsäsongen jobbar med café- och hamnverksamheten. Sommaren 2020 öppnade hon en hantverksbod med försäljning av lokala hantverk, delvis även egen produktion. Ida kommer att jobba ca 20% med VårKultur.

Seminariet i Korpoström fungerade som kick-off för VårKultur 2021, som har temat Hållbart hantverk 2.1. På seminariet diskuterades bland annat hur det är det att vara hantverkare i skärgården, hur vi ser på betydelsen av det självgjorda och hur kan vi lyfta fram hantverk under Vårkultur 2021.

Många idéer ventilerades och nya samarbeten fick sin början. VårKultur kommer att förverkligas i april och målet är att så mångsidigt som möjligt lyfta fram regionens hantverkare och hantverkstraditioner samt att inspirera allmänheten till att själv skapa. Deltagarna konstaterade att det redan i planeringsskedet är viktigt att beakta coronapandemin så att programmet kan förverkligas även om det inte finns möjligheter att träffas annat än på distans.

Planeringen av VårKultur fortsätter med regelbundna nätverksmöten. Det nästa hålls onsdagen den 28 oktober kl. 14.30.

Läs merawww.varkultur.fi och på www.facebook.com/varkultur.


Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Pedagoger utbildar sig i utomhuspedagogik

Småbarnspedagogik - ett framtidsjobb

Sydkusten söker koordinator för ett nytt projekt som startar i augusti.Läs mera »
30.04.2021 kl. 19:41
Barn som leker på en gård.

Vem ska sköta våra barn?

Frågan är en angelägenhet för hela samhället. Sydkusten startar projekt för att hitta nya lösningar.Läs mera »
30.04.2021 kl. 08:07
Sydkustens ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin

Fortsatt förtroende för Silja Borgarsdóttir Sandelin

Sydkustens landskapsförbund rf samlades till sitt årliga förbundsmöte i Helsingfors och virtuellt den 29 april 2021.Läs mera »
29.04.2021 kl. 16:30