Så ett frö ...

09.05.2018 kl. 10:15
Med våren vaknar maskarna i jorden, knoppar slår ut i blom och bina surrar i kapp med hjärnan på en och annan projektplanerare. Så också på Sydkusten.

Som nybliven koloniodlare har jag märkt att odling och projektarbete har många likheter. Förhoppningarna är stora i början av projektet och odlingskarriären även om utfallet kan vara osäkert. Under vintern ritade jag olika skisser och plockade med fröpåsar, sökte kunskap i odlarhandböcker och fantiserade om prunkande rabatter. Så i början av april fick jag beskedet om att ansökan beviljades – odlingslotten är min! Precis som med mitt jobb är målet med min odling att skapa något nyttigt och nytt, något fint att dela med sig av. För att komma dit krävs det planering, långsiktighet och träget arbete både av en odlare och en projektarbetare.

När man klarar steg ett och får igång sitt projekt kommer verkligheten emot. Det gäller att känna in de realistiska förutsättningarna (potatisåker eller perennrabatt?), hurdant slutresultat som lockar (jordgubbsland eller maskrosäng?) och hur man ska hushålla med krafterna för att få arbetet utfört (handkratta, jordfräs eller talkogäng?). Du kan ha fina fröer, säckvis med köpemull och dyra redskap men vet du inte hur du förvaltar de här tillgångarna kan det hela torka ihop ändå. På kolonilotten kan man fråga grannen, och på jobbet kan man fråga sina kollegor om råd. De erfarna gör sitt jobb med säkerhet och delar ofta generöst med sig av sin kunskap. Jag har en känsla av att vi på Sydkusten känner vår gemensamma lott väl och vet hur vi bäst ska sköta den.

Med min grönsaksodling befinner jag mig just nu i gränslandet där det mesta ännu är möjligt och det stora jobbet väntar. Jag sätter ivrigt mina första lökar och potatisar, driver upp plantor och grubblar lite över var det ena och det andra ska få plats, när det är rätt ögonblick att så och plantera ut. Blir det kallt växer inget men blir det varmt kommer ogräs och möjligtvis torka. Och jag vet att ogräset är på lut oberoende, troligen i sällskap av harar och bladlöss. Riskkalkylering, frågor om väder och vind måste omsättas i handlingskraft. Det är då den där grundliga planen hjälper till att hålla huvudet kallt och fatta avvägda beslut.

Vare sig det är frågan om odling eller ett nytt projekt går man in i arbetet med omfattande förberedelser och tankearbete, med drömmar om en fantastisk blomningstid och skördefest. Tillsätt några överraskningsmoment, tidspress och en dos improvisation. Jag ser framemot att jobba med händerna i jorden på sommaren och ta friska tag med ordkonstens nya projekt i höst. Vi har sått en del frön är och bäddat för fina, roliga och förhoppningsvis nyttiga satsningar nästa säsong.

Maja Ottelin
Ledande ordkonstledare
maja.ottelin(at)sydkusten.fi
045 894 4089

Maja Ottelin