Grön av avund och full av beundran

18.10.2018 kl. 08:00
Imponerad, bortskämd, stolt och ärligt talat en smula avundsjuk.

Så kände jag mig hemkommen från Mariefred och Stockholm där vi från Ordkonstskolan fick vistas under några intensiva studiedagar den första veckan i oktober.

Ordkonstskolan har redan i några års tid varit aktiv i ett finsk-svenskt nätverk för ordkonst, läs- och skrivfrämjande. I år var det äntligen dags för ett stormöte, denna gång i Sverige. Med på resan var sammanlagt tjugo ordkonstlärare och biblioteksanställda från södra Finland och lika många från mellersta Sverige. Första dagen bekantade vi oss med tre olika biblioteksverksamheter i Stockholm.

Mötesminglande bibliotekarier och ordkonstledare

Först ut var Punkt 127 i Bredäng, en bibliotekslokal som ännu för något år sedan präglades av oroligheter i området, och där barn och unga ansågs stökiga och besvärliga. Tack vare en medveten satsning är Punkt 127 numera ett utpräglat barn- och ungdomsbibliotek där reglerna är få men bygger på trivsel och respekt och där personalen rekryterats uttryckligen för att finnas till för de unga besökarna på deras villkor. Den här förmiddagen var det en grupp på 40 hänförda vuxna som bänkade sig i biblioteket, men under vardagseftermiddagarna fylls Punkt 127 av minst lika många skolelever. Kvällarna är till för olika klubbar som personalen håller i trådarna för utgående från deras specialintressen – allt från fotboll till film och fantasy.

Biblioteket Tio tretton mitt i centrum av Stockholm var vår följande anhalt. Tio tretton är som namnet antyder ett ställe som håller hårt på åldersgränserna och är skapat helt och hållet utgående från barns önskningar och förutsättningar. Mysiga krypin, mjuka soffor och hammockar, ett kök att laga mellanmål i och personal som jobbar hundra procent för besökarna. Skoförbud bidrar till mysfaktorn och karaktären av gemensamt vardagsrum. Motvilligt och med ett sting av avund fick vi ge oss av för att ge rum för bibliotekets egentliga användare som dök upp punktligt klockan 15.00 då Tio tretton öppnar för dagen.

Efter en titt på den charmiga bokbussen Bettan som kör runt i daghem i Stockholms utkanter hoppade hela sällskapet in i vår abonnerade buss mot Mariefred. En god natts sömn fick en ny betydelse nästa morgon när vi vaknade på Mariefreds värdshus. Vi bodde som kungligheter och fick njuta av furstlig frukost på värdshuset med anor så långt tillbaka som 1600-talet och utsikt mot Gripsholms slott. Värdshuset är beläget vid Mariefreds gamla stadskärna som har utgjort kuliss för flera av Astrid Lindgrens idylliska filmatiseringar. Till stadens historiska sevärdheter hör Gripsholms slott, med de äldsta delarna byggda under medeltiden och en intakt bevarad teatersalong från Gustaf den tredjes dagar.


Guidad promenad genom pittoreska Mariefred med Alexandra Uhlmann Konjicija

Men stadens anrika historia, pittoreska trähuskvarter och kullerstensgränder har också inspirerat till skräck och fasa. I den tiodelade bokserien Pax drabbas Mariefred av övernaturliga varelser och vidunder bekanta från nordisk folktro. Bjäran, Pestan, Näcken och Draugen är några av titlarna i succéserien skapad av Åsa Korsell, Åsa Larsson och illustratören Henrik Jonsson. På fredag efter lunch följde vi med Mariefreds barnbibliotekarie Alexandra Uhlmann Konjicija på guidad vandring genom staden i Paxböckernas fotspår. Och fantastiskt nog ledde spåren oss till en av författarna, Ingela Korsell som tidigare verkat som klasslärare i Mariefredsskolan. Vi fick höra mer om arbetet med bokserien som har lyckats sätta Mariefred på kartan bland rysarsugna bokslukare i olika åldrar.

Fredagen var också vikt för presentationer där deltagarna berättade om sina erfarenheter kring ordkonst, läs- och skrivfrämjande. En inspirerande dag med tips och skratt, kanelbullefika och igenkänning. Det goda med att resa är att få nya intryck, men också att få perspektiv på det man gör själv. Ordkonst är något som fascinerar våra kollegor i Sverige och det är med stor stolthet vi berättar om Ordkonstskolans verksamhet för våra svenska vänner. Tack för en fantastiskt givande resa och underbart sällskap till arrangörerna och alla som var med!

 

Maja Ottelin
ledande ordkonstledare på Sydkustens ordkonstskola
+358 (0)45 894 4089
maja.ottelin(at)sydkusten.fi

Maja Ottelin