Läser du inte så mycket som du skulle vilja?

15.11.2018 kl. 09:50
Trots att vi ofta prisar läsningen och nuförtiden lyfter fram dess positiva effekter i tidningsartiklar och blogginlägg verkar det som att vi ändå inte själva läser så mycket som vi skulle vilja.

Jag vet inte hur ofta jag hör någon (ibland mig själv) klaga på att läsningen inte får tillräckligt med utrymme i vår vardag. Och det är väl förståeligt, efter arbetsdag, dagishämt, middag och rasta hunden finns det inte mycket tid över. Dessutom lockar tv:n, instagramflödet, facebook, youtube eller till och med en annan människa som vill prata. Men det går att jobba på att få tillbaka läsningen i din vardag. Här har jag fem punkter som kan hjälpa!

  • Hitta din lässtund! Det kan vara innan sängdags, efter middagen, på arbetsresan eller när du vill. Men hitta en stund du kan vika av för din läsning, helst varje dag. Som med allt annat är regelbundenhet viktigare än att du kör långa läspass. En kvart om dagen kommer du redan igång med.
  • Läs det du är sugen på!Ingen vits att slösa din tid på att traggla dig igenom tråkiga böcker som du ”bara måste” läsa. Läs det du är sugen på! Deckare, grafiska romaner, biografier av youtubers är alla litteratur. Läs det du verkligen gillar! (Det är också okej att dumpa de du tröttnar på.)
  • För bok! Skriv upp alla intressanta boktips du hittar. Se till att alltid ha någonting som du ser fram emot att få läsa, så håller du intresset uppe. För också gärna dagbok över de böcker du läst. Att föra statistik är mer sporrande än man kan tro!
  •  Dela läsglädjen! Delad glädje är dubbel glädje så läs tillsammans med andra. Du kan gå med i en läscirkel eller läsa samma bok som frun/mannen/barnen. Allra bäst om du hittar nån att läsa högt med. Dela på kapitlen eller läs noveller för varandra och gör läsningen till ett sätt att umgås. 
  • Prova ljudböcker! Har du svårt att pussla in läsandet i din vardag kan ljudböcker verkligen hjälpa. Lyssna när du pendlar, när du diskar, går ut med hunden eller städar huset. Plötsligt är hela vardagen fylld av lässtunder. 

Och kom ihåg att läsandet är bra för koncentrationen, nerverna och empatin. Väljer du boken istället för skärmen innan läggdags gör den också under för sömnen. Så om inte annat hjälper kan du alltid sporra dig själv med att läsning är den senaste hälsotrenden. 

Lycka till med läsningen!

Mikael Gros, bibliotekarie
tfn 09 886 114 63
mikael(at)ebban.fi

 

Mikael Gros