Ordkonst för småbarn

24.01.2019 kl. 07:50
”Hur gammal måste man vara för att få vara med i ordkonst?” Från 0 år till 99, svarade jag en gång.

”Men de som fyller 100 då? Stackars dem!” En bra poäng, tycker jag, så jag har börjat säga att man aldrig är för ung eller för gammal för att ha det roligt med ordkonst.

Olika åldrar innebär förstås olika sätt att öva sig på ordkonst. Jag får ofta frågor om vad man kan göra med de allra minsta, de som inte säger ett enda ord, de som inte ens sitter, går eller pratar. Mycket, är svaret. Man kan stöda deras språkliga utveckling och väcka intresse för språket genom lek och ge småbarn en vana vid språklig kommunikation.

Ordkonst för de minsta är att leka med språket och blanda det med musik och rörelser. Det kan till exempel vara att spendera en kvalitetsstund med sitt barn på ett rimjam. Rimjam är en form av rimlek som utarbetats i Helsingfors och som sprids genom Sydkustens ordkonstskola. Två ordkonstledare väljer ut dikter och ramsor enligt ett tema och förbereder en fantasifull lekstund kring dem. Dikterna binds ihop tematiskt och genom en dramaturgi som övas in, men med rum för improvisation i stunden. Rimjam är en språkstimulerande verksamhet som främjar litteratur och kan kopplas till kultur och traditioner.

När barnen sätter sig ner och rimjammandet börjar, är de med i en värld där dikter öppnar dörrar till fantasin. Det är alltid roligt att se hur barnen leker med och följer rimjamledarna, och hur de vuxna deltar i leken.

Denna vårtermin testas ett nytt koncept med tvåspråkiga rimjam i Pargas. Under våren 2019 ordnas två träffar på Pargas bibliotek för inbjudna dagisgrupper och andra intresserade och två besök hos tvåspråkiga daghem som ligger utanför centrum. Programmen riktar sig till barn i åldern 1-5 år som deltar tillsammans med de vuxna.

Välkommen till våra öppna tillfällen och ta gärna kontakt ifall du vill veta mera om ordkonst för de minsta i Åboland.

 

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi

Paola Fraboni