Filmer och ljudmiljöer presenterar skärgårdshistoria

31.01.2019 kl. 07:56
Vi är nu drygt halvvägs in i projektet "Skärgårdshistoria med många sinnen" och är mitt uppe i processen av att dokumentera och skapa material.

Med hjälp av bland annat ljudmiljöer, korta filmer och audioberättelser dokumenterar och lyfter vi fram den åboländska skärgårdens historia.

De flesta filmerna är redan inspelade och är just nu i editerings-skedet. Till exempel har vi filmat hur man sågade stockar med en sågbock, hur man förr i tiden gjorde rep, hur man malde säd med en handkvarn och hur stötfiske gick till. Filmerna vi gör belyser olika aspekter på livet i skärgården förr och visar helt konkret hur olika föremål har använts. Ett museiföremål blir levande när man får se hur det används och eller höra hur det låter.

Filmerna laddas upp på en webbplats och man kan se dem direkt i sin egen telefon eller surfplatta när man scannar en QR-kod som finns intill föremålen. Vissa QR-koder kommer att  vara placerade utomhus så att även besökare som kommer till museiområdet när museet är stängt kan ta del av materialet. Till exempel finns det flera väderkvarnar runt om i Åboland, intill dem kommer det att finnas en QR-kod som leder till en animation om hur väderkvarnar fungerar. Totalt görs 40 olika ca 1 min långa filmer och animationer inom projektet.


Här filmas stötning av fisk i Houtskär.

Vi skapar också flera ljudmiljöer till museerna. Miniatyrmodellen över masugnsområdet i Dalsbruks bruksmuseum får en ljudmiljö, när man står bredvid modellen kommer man att få höra hur det skulle ha låtit om man stod där i början av 1900-talet. Även Pargas industrimuseum och Houtskärs skärgårdsmuseum får ljudmiljöer, och till Skärgårdscentret i Korpoström gör vi ett ”ljudbibliotek” med gamla skärgårdsljud. Till exempel kommer där att finnas ljud av skärgårdsfåglar och berättelser om hur vårfågeljakt gick till. Man kommer också att få höra nyhetssändningar från 1940-, 1950- och 1960-talen i gamla radioapparater runt om i de åboländska museerna. En sensor aktiverar uppspelningen när en besökare kommer i närheten.

Till Pargas industrimuseum och Nagu sjöfartshus gör vi frågelekar för barn. I industrimuseet får barnen följa i gruvråets fotspår, på olika ställen i museet får de svara på frågor, teckna, rimma m.m. och i Nagu sjöfartshus får de leta efter skeppsrået. Ett skeppsrå ansågs vara en tomteliknande varelse som följde med fartyget alltsedan träet höggs i skogen och som läxade upp slarviga och berusade sjömän samt varnade besättningen om det var fara å färde.

I vår kommer vi ännu att filma hur man tillverkade traditionella åboländska maträtter, som t.ex. memma och korvstoppning. Det här kommer att göras i samband med årets VårKultur som i år har temat matkultur.

Det är alltså ett mångsidigt material som vi nu skapar. Allt material ska vara klart till sommaren när museerna öppnar för säsongen.

Läs mera om projektet här.

Finansiärer för projektet är Leader- föreningen I samma båt- samassa veneessä och projektet förverkligas inom området för Egentliga Finlands NTM-central. Övriga finansiärer är Svenska Kulturfonden, Pargas Lokal-TV r.f., Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond och Åbolands Skärgårdsstiftelse.

 

Marina Saanila
Projektledare
marina.saanila(at)sydkusten.fi
+358 (0)40 596 9911

Marina Saanila