Ett mångsidigt program växer fram

07.03.2019 kl. 08:00
VårKultur bjuder i år på Kultursmaker; mat, kultur och matkultur. Jag håller som bäst på med att sammanställa programmet för årets gemensamma åboländska kultursatsning.

Vad vore livet utan mat? Vad, var, när och hur vi äter speglar vår kultur och mat är en ständig inspirationskälla för konst och kultur. Våra dagliga matval har dessutom betydelse för hälsa och välmående, för arbete och handel, för lokal och global ekonomi samt för klimatet och för miljön.

Årets tema har inspirerat en mängd olika arrangörer att ordna program. Det bjuds på traditioner och trender, fasta och fester, tangor och tapas, smoothiecykel och smaksnurra. Det kommer att handla om institutionsmat och mathantverk, om produktion och konsumtion, om påsk och plast, om mellanmål och musik, om middagar och myter. Det blir föredrag, diskussioner, soppteater, smakbitar, litteratur, poesi, rim och ramsor, evenemang, berättelser, guidningar, film och mycket mera. Alla intresserade kan delta genom att dela med sig av matupplevelser och -minnen eller genom att öppna sitt åboländska kylskåp. En annan unik programpunkt är berättarcaféet på Åbo Svenska Teater, där ett modernt stilleben dukas upp. Under kvällens lopp kan man avbilda konstverket och småningom även äta upp det medan man lyssnar till legender, myter och berättelser med temat mat.

Processen med VårKultur är alltid spännande. Vi börjar varje år med ett nytt tema. Senaste höst höll vi ett inspirationsseminarium där olika infallsvinklar presenterades och i grupp diskuterades olika idéer. Från dessa idéer har ett program vuxit fram, bit för bit. Nu, en månad före start börjar programmet vara klart. Nu återstår bara finslipning, informationsarbete och förverkligande.

Jag ser fram emot att få vara med om att bjuda på alla dessa fantastiska kultursmakbitar som nätverket av arrangörer ordnar. Det är glädjande att så många nappat på i år. Det är det som gör att vi lyckas erbjuda ett så mångsidigt program för så många olika grupper i hela regionen.

Mera information på www.varkultur.fi, www.facebook.com/varkultur


Lena Långbacka
Platschef
lena.langbacka(at)sydkusten.fi
044-544 3348

Lena Långbacka