Behövs en finlandssvensk lektion.se?

06.06.2019 kl. 07:52
För många lärare i Svenskfinland är lektionsdatabasen lektion.se en värdefull resurs.

Problemet är att materialet sällan är anpassat för den finska läroplanen eller för finska förhållanden. Skulle vi kunna lansera en motsvarighet för svenska lärare i Finland?

Lektion.se presenterar sig som ”en idébank med lektionstips av lärare för lärare. I den gigantiska lektionsdatabasen kan du snabbt och enkelt söka och hämta lektionsmaterial och ladda upp egna lektionstips.”

För grundskolan finns över 20 000 lektionsmaterial, antingen att användas direkt eller som idématerial att utveckla vidare för den egna undervisningen. Naturligtvis är innehållet av varierande kvalitet, men bra material får tummen upp av andra medlemmar, finns med i favoritlistor och får positiva kommentarer. Det som delas är licenserat under creative commons och får användas bara källan anges.

Jag har fått höra att lärare inte gärna delar med sig av sitt material, men uppenbarligen är det en halvsanning? Vi vet att delning av idéer och material fungerar hur bra som helst idag inom många branscher, jag ser inte varför lärare (i Svenskfinland) skulle utgöra något undantag. Och jag vågar tro att tillräckligt mycket av det material som redan finns skulle delas frivilligt om det bara var tillräckligt enkelt och motiverande att göra det.

Men behövs det faktiskt en egen version för Svenskfinland? Åtminstone skulle innehållet och uppdelningen i ämnen vinna på att vara knutna till våra läroplaner. Vad gäller användbarhet och design kunde man göra nåt mera i stil med det digitala läromedlet TING från Schildts & Söderströms och göra det mera avskalat och visuellt tilltalande än lektion.se. Eventuellt då med lite spelifiering för att motivera också uppladdning.

Tanken om en finlandssvensk lektionsdatabas är inte ny, men inget tidigare initiativ har fått luft under vingarna som nationell resurs. Är tiden kanske mogen nu, eventuellt med avstamp i det material som läsambassadörerna samlar in och delar med sig av?

Vad tror du?


Erik Berglund
Projektledare för Ebban
+358 (0)9 886 114 62
erik(at)ebban.fi

 

Bilder:
Skärmdump av lektion.se, https://www.lektion.se
Skärmdump av TING, Schildts & Söderströms: https://digi.sets.fi/ting_demo/

 

Erik Berglund