Efter semestern är det också roligt!

08.08.2019 kl. 08:20
Det finns ingenting som är så fint som sommaren i Finland.

Om man dessutom har förmånen att få vistas vid havet och njuta av den storslagna naturen så behöver man inte så mycket mera.

När semestern går mot sitt slut kan det ibland kännas lite svårt att ställa om sig för vardagsrutiner. Långa sköna mornar och helt tillåtna lata dagar är inte alltid så lätta att ge upp när man har vant sig vid en lugnare dagsrytm. Trots att semestertiden ofta är fullspäckad av program och sociala begivenheter så är avbrottet från vardagen befriande. Om man dessutom lägger den lutherska arbetsmoralen åt sidan så kan kanske till och med tillåta sig att vara direkt lat. Alltid blir man inte riktigt av med nedärvda vanor. Någonting nyttigt tycker man ju ofta att man måste göra varje dag. Det finns ju så mycket som måste fixas eller målas på stugan. Det är i alla fall tillfredsställande att också en mycket liten nyttig insats under semestern gör att man känner sig duktig!

Plötsligt är dagen där då jobbet skall återupptas. Jag måste medge att man alla år kanske inte är lika ivrig att komma tillbaka till jobbet. Men i år är det speciellt roligt eftersom vi har så mycket nytt, spännande och utmanande på gång!

Alldeles särskilt skojigt skall det bli att få inleda arbetet med våra nya läsambassadörer Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson. Sydkustens engagemang kring läsande har med åren blivit allt större. Många av våra verksamheter stöder varandra och barns och ungas läsande står allt mer i centrum för aktiviteterna.

Redan innan det nya läsabassadörsprojektet officiellt inledes den första augusti, har många varit i kontakt kring samarbete eller för att informera om allt möjligt som är på gång inom läsfrämjande,såväl nationellt som lokalt.  Det finns väldigt mycket man kan göra eller medverka i. Den första och största utmaningen blir därför att kunna prioritera bland alla goda idéer och förväntningar som läggs på projektet. Men vi har tre år på oss. Det gäller bara att ta en sak i sänder.

Allt flera forskare, pedagoger och övriga engagerade har under den senaste tiden uttryckt oro över barns och ungas läsintresse och läsförståelse. Professor Monica Reichenberg, som under många år forskat i läsförståelse, har konstaterat följande: ”God läsförståelse är nyckeln till framgång i de flesta av skolans ämnen och grunden för ett livslångt lärande och ett aktivt liv som samhällsmedborgare. En god läsförmåga ökar också förmågan att ta del av skönlitteraturens spännande värld som ger möjlighet till rekreation och personlig utveckling.”

Att ha förmågan att kunna njuta av läsning ger oanade möjligheter för väldigt mycket mera. Jag vill att våra barn skall ha de bästa förutsättningarna för att klara sig i livet. Därför jobbar vi för att barn och unga i hela Svenskfinland skall bli goda läsare och det gör vardagen på jobbet intressant och rolig!


Agneta Eriksson
Direktör
+358 (0)50 546 9299
agneta.eriksson(at)sydkusten.fi

Agneta Eriksson