Ordkonst och myror

15.08.2019 kl. 07:18
Ordkonstskolans fullspäckade höst ger mig just nu både fjärilar i magen och myror i skallen, ibland också myror i brallan för att planeringen borde gå undan med fart.

I takt med att anmälningarna trillar in till ordkonstgrupperna ökar också farten på kontoret. Förutom de regelbundna ordverkstäderna bjuder ordkonsthösten på bland annat bokpaket, rimjam och show.


 

Illustrationer ur Ordkonstboken: Linda Bondestam

Förra veckan hade vi 102 anmälda elever, under helgen kom tio till och de kommande veckorna räknar vi med minst tio till varje dag! Som en myrstack som vaknar till liv på våren för att strax krylla av verksamhet. En del av ordkonstgrupperna är redan fyllda men vi siktar på att knacka dörr i klassrum runtom i Nyland och Åboland för att fylla grupperna. Ordkonst är en hobby som utvecklar fantasi och kreativitet och ger barn tillfälle att skapa med språket i en trevlig gemenskap. Anmälningen görs via hemsidan www.ordkonst.fi så tipsa gärna vidare om denna hobby. Den här hösten startar vi fler grupper än någonsin förr och har också fått efterlängtad förstärkning i lärarlaget.

Annat på gång under hösten är Rimjammen för småbarnsfamiljer som kickar igång i Helsingfors om några veckor. I början av september postas böcker och inspirationsmaterial till 200 daghem i Svenskfinland och under hösten lediganslås bokpaket till åk 1 med tillhörande ordkonstmaterial. I kursväg bjuder vi på lässeminarium i Ode 11.9 och ordkonstfortbildning i Åbo 19.9.

På tal om läsning och myror vill jag tipsa om några fina barnböcker i temat.


Bilderboken ”I en pöl” av Karin Cyrén handlar om myrorna Nissin och Pock som bestämmer sig för att starta en egen skola i skogen. Myrorna finner stor glädje i att lära, peppa och gosa med sina grodyngelelever – sanna lärarförebilder. För barn i de lägre skolklasserna rekommenderas Linn Gottfredssons kapitelböcker ”En Myras liv”, ”Myran och gåtorna” och ”Hemliga Myran”, den senaste delen som kom ut i våras. Böckerna handlar om ett barns upplevelser och känslor mitt i vardagen med kompisrelationer, familjeliv och skola – relevant så här i skolstartstider.

Och det stående lästipset för vuxna läsare är förstås Ordkonstboken, en bok med övningar och tips för dig som efterlyser mera fantasi i vardagen. Vi lär bläddra i den när vi planerar programmet för vår stora ordkonstshow på Annegården i Helsingfors i slutet av oktober. Håll utkik efter mera info under höstens lopp!

Maja Ottelin
Planerare på Sydkustens ordkonstskola

045-894 4089
maja.ottelin(at)sydkusten.fi

Maja Ottelin