Be inte om ursäkt!

10.10.2019 kl. 08:00
Det händer ibland att jag träffar vuxna som skäms lite över att de läser det de läser i mötet med mig.
“Det är nog bara en helt vanlig deckare, men den får mig att slappna av”, säger de lite förläget och ursäktande. Som om jag i egenskap av modersmålslärare eller läsambassadör skulle förakta den läsare som läser annat än nobelpristagare. Som om jag i egenskap av modersmålslärare eller läsambassadör aldrig själv skulle läsa annat än litteratur i den kategorin. Som om jag som modersmålslärare eller läsambassadör alltid skulle utgå från att de böcker som många väljer att läsa är sämre böcker än de som bara ett fåtal ser charmen i.
 

Elitism är alltid en oattraktiv egenskap. Också när det kommer till böcker. Självklart finns det bättre och sämre böcker, men sällan är det vettigt att kategorisera. Inte hjälper vi en människa att hitta de bättre genom att klanka ner på de sämre som hon tycker om.

För några veckor sedan läste jag en ungdomsbok som jag i ärlighetens namn tyckte var ganska dålig. Att få tycka det är nämligen en läslig rättighet, också om man är modersmålslärare eller läsambassadör. I skrivande stund läser min dotter samma bok. Hon älskar den. “Mamma, det är så spännande. Jag vill inte att någon av dem ska vara skyldig, för alla är snälla. Och nu har de blivit så goda vänner. Om någon av dem är skyldig kommer det att förstöra allt. Jag bara måste läsa vidare.”

Den där boken som i mina ögon var ganska dålig blev plötsligt något helt annat. Inte för att min egen läsupplevelse förändrades, men för att jag lånade min dotters blick och såg något nytt. Grejen är nämligen den här: jag kan inte tycka illa om en bok som någon tycker om att läsa. Den boken gör ju uppenbarligen något väldigt rätt. Den skapar läslust, läsglädje och läsiver. Den skapar läsare. Hur skulle jag då kunna tycka illa om den?

Be inte om ursäkt för att du läser det du läser. Be inte om ursäkt för att du läser. Var stolt. Också i mötet med en modersmålslärare eller läsambassadör. Kanske rentav speciellt mycket i just det mötet.

Amanda Audas-Kass
Läsambassadör
(som säger att hon på bilden läser något mindre fint och vägrar skämmas)

+358 (0)50 309 9782
amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi

Bild:
Matilda Audas Björkholm

Amanda Audas-Kass