Ebbans läsbingo inspirerar

30.04.2020 kl. 08:03
Det känns motiverande att jobba med spelifiering när man ser tydliga effekter.

Med en barnboksfantast till mamma har min sjuåriga son hört väldigt många böcker, men intresset för att läsa själv har inte riktigt infunnit sig, det har ju varit så bekvämt och mysigt med högläsning.

I början av april tog hans klass det nätbaserade skolbiblioteket Ebban, där jag arbetar, i bruk. Eftersom det till förstaklassisternas distansundervisning hör att de ska läsa 15 minuter varje dag blev Ebban snabbt en del av vardagen för honom.

Efter ett par veckor upptäckte han Ebbans läsbingo och för första gången började han läsa själv på eget initiativ också utöver de 15 minuterna!


Så här långt hade sjuåringen kommit i sitt läsbingo efter bara några dagar.

I Ebbans läsbingo ska man till exempel läsa under ett träd eller läsa en deckare, och när man klarat av alla uppgifter på en rad får man ett märke. Den här spelaspekten med märkena sporrar sjuåringen något otroligt! På samma sätt som han brukar be om att få se på TV eller spela Nintendo började han plötsligt be om att få göra Ebbans läsbingo. I skrivande stund har han bara hållit på med bingot sedan igår och håller redan på med sin nittonde bingobok som är en 130-sidors e-bok!

Att se sådana här snabba framsteg också på nära håll motiverar oss på Ebban att fortsätta satsa på spelifiering. Vi har nämligen fler planer på lut gällande hur vi genom spel kan sporra läsandet hos skolelever runt om i landet!

 

Tove Nylund
Läsinspiratör, Ebban
tove(at)ebban.fi

Tove Nylund