Kraftkällor

04.06.2020 kl. 07:51
Det är knappast något vi tänker på då vi är barn och unga, kraftkällorna. Livet händer i nuet.

Långt senare, kanske först då vi själva bildat familj, ges möjligheten att blicka tillbaka för att upptäcka när och var vi kände oss trygga. Under vilka stunder kände vi oss hemma i oss själva? Var fanns kraftkällorna att ösa ur?

För många är de bästa barn- och tidiga ungdomsminnena kopplade till läsning, lyssnande och samtal. Många minns mamma eller pappa som suttit vid sängkanten och läst en godnattsaga. Farfar eller mormor har öppnat bokfönstret och blickat in i en främmande och ännu oupptäckt värld. Den trygga famnen och känslan av tidlöshet och närhet är ofta kopplade till lässtunden. Andra berättar om biblioteket som varit den plats där tanken fått flyga fritt. Där ensamheten var självvald.

Själens medicin” stod det inristat ovanför porten till Thebes forna bibliotek. En bok kan bli en vän för livet, fiktiva karaktärer får vandra vid din sida och berätta hur de skulle göra, tänka, handla. Böcker kan släcka kunskapstörsten och vara din värmekatt då kroppen fryser. Boken lugnar ner och kan trösta den oroliga, flytta fokus från jaget till något utanför som bär och håller. Att läsa lugnar också nerverna och forskningen visar att läsning av böcker sänker stressnivån. Men än viktigare – berättelsefrön kan gro i din mörka inre jord och skjuta skott av ljus som lyser upp nya landskap så du får syn på nya möjligheter.

Det sägs att bokens livstid blir allt kortare, men vissa berättelser är kraftkällor som aldrig sinar. 75-åringen Pippi Långstrump är den evigt unga anarkisten som med sitt mod och friska vansinne fortsätter att roa och stärka oss och nya generationer. En magisk garderob till Narnia öppnar sig i hem efter hem och inte en dag går utan att Harry Potter svänger sin trollstav världen över på 80 olika språk.

I jakten på dylika kraftkällor lade jag ut en fråga på Facebook för att höra vilka böcker som lever kvar hos den vuxna idag. Svaren fortsätter att droppa in i hundratal och påminner mig om hur rik och stor den inre världen är. Astrid Lindgrens Pippi Långstrump-böcker har varit och är än idag en av de ofta nämnda litterära kraftkällorna. Också Astrid hade sina källor och Pippis tillblivelse inspirerades bland annat av ungdomsserien om rackarungen Ann-Mari, skrivna av Ester Blenda Nordström

Nu om någonsin finns ett behov av längre berättelser som tillåter oss att resa till ännu oupptäckta kontinenter och som för oss både framåt och bakåt i tiden. Med boken kan vi resa i större sällskap, högläsningsstunder där alla ryms med utan rädsla för andra smittor än läsfebern. Så låt den drabba dig. Låt boken förföra, förena, förbinda. Låt berättelsen förtrolla, förbluffa och förse dig med både kunskap och kraft.

Text och bild:
Henrika Andersson

Läsambassadör
+358 (0)40 865 7587
henrika.andersson(at)sydkusten.fi

 

PS: På läsambassadörernas hemsida hittar du en drös med lästips inför sommaren: www.lasambassadoren.fi

Henrika Andersson