Livet går vidare

20.08.2020 kl. 08:01
Hösten börjar igen, på måndag förde jag mina barn till skolan och såg min ”baby” börja sin första skoldag... Det kändes vemodigt, men så går livet...

Ja, hur går livet egentligen, under dessa speciella omständigheter?

När semestern (läs: sommarlov/skollov, hemma med tre ”änglar” som stundvis hade tråkigt och andra stunder hade myror i byxorna och skulle visa syskonkärlek...) tog slut, hade jag en känsla av att vi varit hemma länge. Och visst hade vi varit hemma, ända sedan mars! Det var inte alldeles lätt att jobba på distans och samtidigt ta hand om tre barn som behövde hjälp och handledning med skoluppgifter, fritidssysselsättning och mat. Men trots avvikande tider och många om och men, tycker jag att folk och hela samhället har visat förståelse och gett stöd.

Nu har jag igen börjat besöka kontoret, där jag har ett eget rum, och har satt igång med att planera ordkonstverksamhet denna mycket osäkra höst. I ordkonstskolan planerar vi, tänker ut alternativa möjligheter och hoppas att vi kan förverkliga det vi tänkt. Men vi vet också att situationen kan ändra från en dag till en annan och det kan vi inte påverka. Vi är faktiskt maktlösa. För en kontrollfreak som jag, är det inte alltid så enkelt. Men redan på våren kunde jag konstatera att det inte går att ha planer för alla eventualiteter, vi måste bara vänta och se. Ett visst lugn finns ändå i det hela: vi är alla i samma båt, vi får improvisera och göra vårt bästa. Vi måste lita på att det kommer att fungera.

Trots allt, tänker vi starta ett nytt projekt, ”fredagsklubben”, i Pargas. Då kultur möter teknik är ett jättetrevligt samarbete mellan Sydkustens ordkonstskola, Konstskolan Pictura och Make IT Finland, där jag, Stella Tiisala och Linda Mannila kommer att leda en grupp barn i åk 5-6 i ordkonst, bildkonst och programmering. Vi hade ett liknande koncept under höstlovet 2019 och det blev så omtyckt att vi nu planerar det som en klubb med verkstäder varje vecka. Vi skriver och läser, leker med ord, bandar in filmer och ljudfiler, vi målar och bygger, vi programmerar och kopplar ihop allt till ett interaktivt konstverk som kommer att ställas ut i Pargas hembygdsmuseum.

Allt omkring oss är lite osäkert och ingen kan säga hur hösten kommer att bli. Ibland känns det som om vi bygger sandslott då vi planerar... det räcker med en våg och vi måste börja på nytt. Men jag känner mig inte orolig, det behövs inte när jag har ett så fantastiskt och kunnigt gäng att jobba med!

 

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi

Paola Fraboni