Världens smartaste hobby

24.09.2020 kl. 08:28
- Matlagning är världens smartaste hobby. Alla måste ju ändå laga mat, så de som tycker det är roligt är vinnarna, säger han.

Han deltar i en matlagningstävling på tv och jag inser att han kanske har rätt. Och att jag själv tillhör de största förlorarna. Jag tycker verkligen, verkligen inte om att laga mat. Det kan hända att jag skulle kunna tycka om det om jag fick laga vegetariska grytor och soppor i lugn och ro, men att slänga ihop spagetti och köttfärssås till ljudet av familjemedlemmars högljudda hunger och fräcka ifrågasättande av att det blir den rätten IGEN trots att det är typ den enda rätt som alla alltid går med på att äta… Nej, det är hemskt svårt att se det som en hobby ens fast jag verkligen anstränger mig.

Men också jag har en otroligt smart hobby.

Jag var på nöjesfält med min familj och min systers familj i somras. Jag betalade 40 euro för ett armband och åkte pliktskyldigt i någon åkattraktion med dottern och någon med systerdottern. Sedan satte jag mig ner på ett café och läste den bok jag just då höll på att läsa. Och det fortsatte jag med resten av dagen, varvat med kortspel med de andra vuxna.

Min dotter var rätt upprörd i bilen på väg hem.

- Jag vill verkligen inte bli vuxen. Fatta att bli så tråkig att man sitter och läser när man är på nöjesfält! Jag tycker synd om dig.

Jag förstår henne, ju. Men samtidigt kunde jag inte låta bli.

- Jag tycker synd om dig! Tänk att jag helst av allt bara vill läsa, det är ju något jag både kan och får göra nästan hela tiden. Jag får alltså göra det jag vill precis varenda dag. Det är väl mycket bättre än att helst av allt vilja åka bergochdalbana, för det går ju inte att göra så ofta.

När jag tänker efter slår läsning nog matlagning i tävlingen om vad som är världens smartaste hobby. För också om du inte har matlagning som hobby kommer du tyvärr att ägna en massa tid åt det. Du kommer helt enkelt inte undan. Alls. Men om du inte har läsning som hobby är det tyvärr rätt lite tid du kommer att tvingas till det. Trots att läsningen nog är lika viktig som matlagningen står det sällan dagiströtta barn och skriker åt dig om du inte börjat läsa inom tre minuter efter att ni kommit innanför dörren på eftermiddagen. Du kan komma undan. Tyvärr.

Att ha läsning som hobby är att ha en hobby som kostar dig rätt lite men som ger dig enormt mycket i fråga om till exempel ordförråd, koncentrationsförmåga, avkoppling, empati och kreativitet. Jag tar nog hellre läsningen än matlagningen som hobby, om jag måste välja. För oss som hellre läser böcker än lagar mat finns det ju alltid spagetti och köttfärssås.


Amanda Audas-Kass
Läsambassadör
+358 (0)50 309 9782
amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi

Foto: Matilda Audas Björkholm

Amanda Audas-Kass