Delar till en julkrans utspridda på ett bord.

I väntan på julen

03.12.2020 kl. 08:09
Den här tiden på året brukar jag se fram emot julen, en tid av lugn och ro, god mat och samvaro med nära och kära.

I år präglas väntan av osäkerhet och oro. Ett är ganska klart, julen blir inte som vanligt.

När coronapandemin var som värst senaste vår hörde jag ofta: ”Tur ändå att vi är på väg mot ljusare tider!” eller ”Hur skulle vi klara det här i november?”. Nu har det blivit december, det är som mörkast och vi är mitt i en andra våg av pandemin. Nya rekommendationer och strängare restriktioner avlöser varandra. Hur ska vi klara det? Under rådande omständigheter ser jag inga andra alternativ än att hitta nya sätt att ordna tillvaron.

En strategi är att försöka skruva ner förväntningarna, sakta ner på tempot och ta en dag i taget. Som luckor i en julkalender. Tända ljus, läsa böcker, lyssna på musik, gå ut och beundra julbelysning på olika håll. Satsa på att göra mera själv i stället för att stressa med juluppköp. Kanske lära sig något nytt hantverk eller gå igenom skåpen för att hitta användbart material för pyssel och pynt.

VårKultur ocoh hållbart hantverk 

Det finns många kanaler som erbjuder tips och idéer inför julen och många julkalendrar att inspireras av. För den som är intresserad av hantverk och pysselidéer bjuder VårKultur på dagliga inlägg på sina sociala medier. Vårkultur är ett åboländskt kultursamarbete som koordineras av Sydkusten. Det förverkligas i april, men inför jul uppmärksammar vi årets tema Hållbart hantverk på olika sätt. Vi som jobbar med projektet bjuder fram till julafton på tips, tankar och idéer utgående från temat. Det kommer att handla om traditioner, om julpynt, om marknader, om julklappar man kan göra själv och mycket mer. Ett par tävlingar utlovas också.

Inläggen publiceras på VårKulturs facebooksida och på instagram.

Ordkonst + Ebban = Julkalender

För den som gillar att leka med ord kan jag rekommendera den julkalender som Sydkustens ordkonstskola gjort tillsammans med det virtuella skolbiblioteket Ebban. Den kalendern bjuder alla dagar på en inspirerande ordkonstuppgift, till exempel att skriva en dikt i form av en julgran. Kalendern publiceras på instagram.

Läs mera om julkalendern här.

Julen kommer oavsett hur vi kan eller vill fira den. Efter det går vi mot ljusare tider. Under tiden tänker jag försöka göra det bästa av situationen. Bland annat kommer jag att gå på kvällspromenader för att se de julkalendrar som olika stadsdelar i Pargas bjuder på utomhus. Det är ett välkommet program i mörkret.

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Bild: Julkrans på gång.

Lena Långbacka