Del av Nattexpressens pärmbild

Att läsa tillsammans

10.12.2020 kl. 13:38
Advent är i full gång och varje kväll läser jag ett kapitel ur en adventsbok tillsammans med mina två brorsdöttrar.

Jag sitter i min soffa hemma och de sitter 350 km bort, men det gör inget. Vi ställer upp telefonerna, sätter oss tillrätta och börjar.  

Nattexpressens pärmbildVi läser såklart Svenskfinlands första adventsbok, Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting. Ett spännande äventyr om en flicka som söker sin mormor med hjälp av ett magiskt tåg. Vi läser ett kapitel om dagen, några sidor bara.

Innan vi börjar brukar vi jämföra våra julkalendrar och efteråt pratar vi om vad som hänt i berättelsen, och vad vi tror kommer att hända till näst. Ibland börjar vi också prata om annat, häromdagen fick jag t.ex. lära mig hur man får det att se ut som att man tar loss sin egen tumme från handen. Det är en kort stund varje kväll då vi träffas, men jag märker hur nära vi kommer varandra.  

Det är mysigt med högläsning

Högläsning har jag alltid tyckt om, det är ett mysigt och naturligt sätt att umgås över alla åldrar. Texten tillåter avbrott på ett annat sätt än t.ex. en film och ger en startpunkt varifrån samtalen och samvaron kan komma naturligt.

Genom årets adventläsning har jag märkt hur lätt detta går att göra också på distans. Det kräver inte mer än en bra bok och en videochatt. Att läsa tillsammans på distans har blivit ett sätt att hålla kontakten med mina syskonbarn i en tid när vi sällan kan träffas fysiskt. Vi delar på en upplevelse och kan samtidig dela vår vardag på ett naturligt sätt.

Eftersom julen är den rätta tiden för högläsning och i min mening specifikt för spännande och fantastiska äventyr vill jag därför passa på att tipsa om några äventyr som man kan läsa tillsammans, bredvid varandra eller på avstånd.
 

Pärlfiskarens pärmbildPärlfiskaren  – Karin Erlandsson

Pärlfiskaren och hela bokserien Legenden om ögonstenen är ett storslaget äventyr i en främmande värld som blir alldeles levande för vem som än läser den. En bokserie som blandar spänning med stora frågor om livet, vänskap och begär. 
 

Ishavspiraternas pärmbildIshavspiraterna – Frida Nilsson

Ett spännande äventyr om flickan Siri som ger sig ut för att rädda sin  lillasyster Miki som försvunnit, troligtvis kidnappad av piratskeppet Snökorpen. En spännande och ibland lite läskig bladvändare som håller alla åldrar trollbundna. 
 

Pärmbilden på Mördarens apaMördarens apa – Jakob Wegelius

En liten utmaning med sina 624 sidor, men en riktig pärla till berättelse som kretsar kring gorillan Sally Jones. Berättelsen tar oss från Lissabon ut på en vindlande historia fylld av äventyr, smugglare och gåtfulla mordfall.
 

Pärmbild på Spökhusets hemlighetSpökhusets hemlighet – Kristina Ohlsson

För den som är lite modigare har det kommit ett alldeles nytt rysligt julmysterium. Alba och hennes syster Ellen hälsar under jullovet på sin morbror Baltzar. Men mystiska saker börjar hända och den gamla historien om Samlaren som kidnappar barn verkar bli aktuell igen. Läs den tillsammans, om ni vågar.
 

Mikael Gros
Bibliotekarie i Ebban
mikael(at)ebban.fi
+358 9 886 114 63

Mikael Gros