Textförfattaren Ida Törnroos klädd i en stickad tröja.

Mitt tema för 2021

21.01.2021 kl. 07:59
Vi har snart kommit en hel månad in i det nya året. Vi har tackat och bockat för det gamla och tagit emot det nya med förväntan.

Vad kunde det nya året föra med sig? Tillställningar i människovimmel, halvbekanta kramar och vagabond-drömmar. Knappast. Tiden är förändrad och förändring sker genom tiden.

Jag sätter mig ner, på sovrumsmattan, för att skriva om mitt tema för 2021. Det står stilla… ja helt stilla. Ingen förändring i hjärnaktiviteten. Jag bläddrar tillbaka till i det ljusblåa häftet… 

Jag skall börja äta frukost.. Jag skall svara snabbare på sms...Jag skall sluta se så sur ut när jag koncentrerar mig.

Förändring sker genom tiden

Jag skulle förändra det ena och det andra, men... Frukosten smakar inte ännu heller och koncentrationsminen har förblivit sur. Tänker igen tyst för mig själv “förändring sker genom tiden” och funderar vidare där jag sitter på sovrumsmattan. Tar på mig en tröja. Den handstickade som jag fick i julklapp. Den är fin. En dag skall jag också sticka en isländsk tröja, en ljusblå med mörka mönster. 

Ja! Nu kom jag på det. Jag vänder sida i mitt häfte - det ljusblåa - och skriver; Jag skall sticka mig en tröja. En ljusblå med mörka mönster. Det, och allt vad processen innebär, blir mitt nyårstema.

Hållbart hantverk

På sydkusten arbetar jag med kultursamarbetet VårKultur. Temat för detta år är Hållbart hantverk och det har förstås lett oss till att oss ställa frågorna "Vad är hantverk?" och "Vad är hållbarhet?"

"Hantverk är ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar ofta hela processen, och det färdiga resultatet beror på i hög grad hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet.“ 
Wikipedia

På ett av VårKulturs stormöten, där vi alla samlades för att planera, utbyta idéer och inspireras av varandra höll min kollega Johanna en kort föreläsning om hållbarhet. Hon öppnade upp de olika hållbarhetsaspekterna; ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Vi alla konstaterade att hantverk i allra högsta grad kan kopplas ihop med hållbarhetens alla huvudpelare. Det får mig att tänka tillbaka på den stickade tröjan, den som skall vara ljusblå med mörka mönster och vars tillverkningsprocess blivit mitt tema för 2021.  

En stickad tröja och hållbarhet

Ekologisk hållbarhet: Jag kommer ta väl hand om tröjan eftersom jag själv fått känna efter hur mycket arbete som ligger bakom den färdiga tröjan. Tröjan kommer få ett långt liv.

Ekonomisk hållbarhet: Jag behöver inte köpa en ny  tröja.

Social hållbarhet: Jag kommer ta tid för mig själv, sticka, hålla mig borta från mållöst skrollande i telefonen och varva ner. Jag kan också  känna samhörighet. Ja, till alla de tidigare generationerna som stickat dessa tröjor och till mina vänner som sitter med samma process framför sig. Kanske ringa ett samtal till en bekant; “Hej, du har ju stickat en sådan tröja, kan du hjälpa mig med att förstå mitt mönster. Tack!”

Kanske jag kan säga att mitt tema för 2021 är hållbarhet.


Ida Törnroos
VårKultur/sociala medier
+358 (0)40 746 3085
ida.tornroos(at)sydkusten.fi

Ida Törnroos