En pojke, som är elev i Sydkustens ordkonstskola läser en dikt.

Poesi räddar världen?

28.01.2021 kl. 10:40
Jag har som så mången annan runtom i världen blivit totalt överväldigad och förstummad efter att ha sett och hört poeten Amanda Gorman under den amerikanska presidentinstallationen den 20 januari.

Det kändes som om klockorna stannade och jag översköljdes av en våg av eufori, framtidstro och villkorslös kärlek till min nästa! Hur kan en människa påverka mig så starkt? Ja, förstås inte bara mig utan många andra. Jag har lyssnat och sett på Amanda Gormans framträdande flera gånger och njutit varje gång. Vilken vacker och kraftfull aura det ligger kring henne.

Spoken word

Vad var det i Amanda Gormans text och framträdande som trollband mig och alla andra. Hur kom det sig att hon helt enkelt stal showen och varför? Hennes dikt var mångbottnad, skarp, berörande och trots att den också var smärtsam var den hoppingivande. Dikten och texten i sig själv är väldigt kraftfull, men Amanda Gormans framförande av dikten förde texten till helt andra sfärer. Hon framförde sin text mera som spoken word-poesi, som betonar rytm och rim vid uppläsning.

Då spoken word-poeter framför sina dikter är det mera som en performans, där rytmen och musiken i språket är i fokus. Denna form av poesiuppläsning var idealisk vid presidentinstallationen och gav världen en oförglömlig upplevelse.

Poesi som konstform

Jag har både läst vad media skrivit om Amanda Gorman och sett på ett otal tv-intervjuer med henne och hon är bara lysande varje gång, vältalig, ödmjuk och klok. I ett tv-program fick hon frågan om vad som försiggick i hennes huvud när hon stod på podiet. Då svarar Amanda Gorman att det förstås var en ära och hisnande för henne att stå där som den utvalda installationspoeten, men att det också var ett ögonblick för Amerika och världen att komma vidare.

Att hon som 22-årig poet och ättling till en slav som också hetat Amanda stod på denna högtidliga och historiska plats och hade möjlighet att återta den, platsen där det bara några veckor tidigare rådde kaos och uppror. Att få göra det genom ord som är hennes instrument, då hon kan få magiska ting att ske. Det var magiska minuter vi fick uppleva.

Amanda Gorman får i ett av tv-programmen också frågan om vad hon vill säga till unga mänskor om poesi som konstform eftersom en av följderna av hennes poesiuppläsning möjligen är att poesi i den form hon läste den nu uppfattas som något häftigt bland unga mänskor. Amanda svarar att poesi och andra konstformer bidrar till att du hittar ditt bästa jag, vad det än må vara och att det i sig är vackert och hon hoppas unga mänskor kan finna det vackra i sig själva.

Ordkonst och poesi

Sydkusten jobbar med och lär ut ordkonst och har gjort det i många år, vår ordkonstskola jobbar med ord tillsammans med barn och unga. Det ligger något mycket hoppfullt i att vi lär barn och unga denna konstform, ger dem möjlighet och frihet att kunna utrycka sig själva, vara autentiska och ge av sig själv samt skapa den magi som Amanda Gorman talar om. Ordkonstskolan har även ordnat ordkonstshower där barnen fått framföra sina egna texter, en slags spoken word-show.

Jag ser en lysande framtid i denna form av uttryck. Kanske vi i framtiden får uppleva Sydkustens spoken word-show och varför inte poetry slam/estradpoesi-tävlingar för både unga och vuxna? Sedan när vi alla återigen kan bänka oss tillsammans framför en scen.


The new dawn blooms as we free it.
For there is always light,
if only we’re brave enough to see it.
If only we’re brave enough to be it.

The Hill We Climb/Amanda Gorman
 

Camilla Komonen
Förbundssekreterare
+358 (0)9 618 212 33
camilla.komonen(at)sydkusten.fi

Bild: Sydkustens ordkonstskola

Camilla Komonen