Läsningens gåva

11.02.2021 kl. 08:09
Böcker har alltid varit en viktig del av mitt liv. Jag har dem mycket att tacka och hoppas att alla får uppleva samma läsglädje som jag fått.

Att läsa i korridoren, vid köksbordet, när jag borstar tänderna, medan andra ser på tv, är något jag vant mig vid. Jag går runt med en bok i min “When I’ve had too much reality I open a book - a book addict” -kasse nästan hela tiden. 

Det ger mig en möjlighet att när som helst sätta mig ner, skärma av från omvärlden och dyka rätt ner i en annan värld. Blir det högljutt, stökigt eller bara långtråkigt kan man alltid söka sig till en av alla de där andra verkligheterna.

När man öppnar en bok är det som att teleporteras till ett parallellt universum som ingen annan någonsin kommer att uppleva på precis samma sätt som man själv gör i stunden. En bok kommer aldrig att vara precis likadan för två individer då man alltid läser med sina egna erfarenheter och känslor. Det är det som gör böcker så otroligt mycket mer fascinerande är filmer. Ingen kommer någonsin att spela upp precis samma bilder inuti sitt huvud som en annan utan alla får bygga upp sin egen tolkning. Böcker väcks till liv när den läses precis som i Bläckhjärta av Cornelia Funke.

Att vara bokberoende

Själv är jag en bokslukare som aldrig kan få nog av läsning, en riktig bokberoende. Men det är inget dåligt beroende att ha utan jag är tacksam för det. Jag är tacksam för att mina föräldrar läste för mig när jag var liten, att jag hittat precis de böcker som skapat ett oövervinnerligt sug efter mer och att det alltid funnits vänner, familj och lärare på vägen som kommit med nya boktips.

Tips på böcker är bland det viktigaste som finns. Även för en bokälskare kan det ibland vara svårt att hitta något att läsa, svårt att hitta något som känns precis rätt i stunden. 

Det är svårt att veta om en bok är rätt eller inte och att hitta precis rätt bok ute i vimlet av litteratur är inte det lättaste. Därför är det otroligt viktigt med lärare, syskon, föräldrar, morföräldrar, vänner osv. som rekommenderar bra böcker och inspirerar till läsning. Det finns böcker för alla där ute med alla olika genrer. Det kan vara svåra att hitta rätt men när man väl hittat är det värt all möda.

Olika sätt att läsa

Läsning ger en en möjlighet att koppla av, lära sig och förflytta sig till andra platser, även i dessa tider. Man behöver inte heller göra det ensam eller ens med en bok framför sig. I dag finns det ljudböcker att lyssna på och för den som helst vill läsa tillsammans med andra kan man grunda en bokcirkel eller bara diskutera med någon som läser eller läst samma bok. Det är alltid lika roligt att utforska en bok tillsammans med andra och hitta dolda detaljer.

Jag hoppas att ni alla tar er en stund i dag för att utforska en ny bok, fortsätta utforska en värld eller hjälpa någon annan genom att ge ert bästa boktips. Ibland kan det vara svårt med annat som stör men ta en stund, det behöver inte vara längre, och investera den i läsning! 

Till sist kommer här tio läsvärda böcker för ungdomar:

  1. Maresi av Maria Turtschaninoff
  2. Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
  3. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys
  4. Slutet av Mats Strandberg
  5. Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle
  6. De sju systrarna av Lucinda Riley
  7. Där kräftorna sjunger av Delia Owens
  8. Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
  9. Mördarens apa av Jakob Wegelius
  10. Glasvaggan av Henna Johansdotter


Tove Tiedemann
Prao på Sydkusten, februari 2021

Tove Tiedemann