Hunden Idefix sitter på en tidning och

Läsutmaning och hundar

11.03.2021 kl. 08:26
Sydkustens ordkonstskola antog en läsutmaning under förra läslovet, att varje dag sätta ut bilder på hur och vad vi lärare läser. En av dagarna skulle vi läsa med eller för våra husdjur.

Jag tog min älskade hund i famnen och vi smakade på olika slags böcker, vissa var mer intressanta än andra. Doften av böcker tycker jag om, det är inte lika gott att snusa på en dator eller telefon om man läser på nätet. Det tyckte min hund Idefix också och doftade intensivt på vissa böcker, speciellt om jag gömde lite hundgodis mellan sidorna...

Det är bevisat om och om igen hur viktigt det är för människor att ha djuren nära. Det finns program där djur besöker sjuka eller ensamma människor och vilken nytta det gör. Det är som ett plåster för själen om man inte mår bra. Det finns också terapihundar som hjälper barn med specialbehov. För att inte glömma räddningshundar som hjälper att söka borttappade människor. Vid gränserna eller på till exempel flygplatser kan man träffa K9, hundpoliser, som med sina underbara näsor hittar allt möjligt och skyddar samhället.

Till skolorna kan man beställa läshundar, utbildade hundar som kommer och myser tillsammans med eleverna medan barnen läser böcker för dem. Hemma kan man läsa för sitt husdjur eller kanske låna grannens. Djur gör gott för vårt välmående. En hund älskar, oavsett kön, religion eller utseende. En läshund rättar dig inte om du uttalar fel eller om din läsning ännu är lite hackig. Den kritiserar inte dig eller ditt val av bok. Oberoende om du är glad eller ledsen så är hunden bredvid dig ändå och delar det goda med dig så att det fördubblas och det mindre bra så att det halveras. Och om man av någon orsak inte kan läsa för en riktig hund, så tror jag att det i alla hem finns ett mjukisdjur som man läsa för.

På bilden uppe på sidan ser ni min hund, 16 år gammal, ett av de sista foton jag har av honom. Han var inte en räddnings- eller terapihund men han var den bästa räddningen under svårare tider. Han tröstade oss och låg bredvid om någon var sjuk. Han förstod alltid hur vi mådde och var som världens bästa storebror till mina barn. Han lärde oss vad kravlös kärlek är.


Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi

Paola Fraboni