Ett virkat ägg hänger i ett träd. Ett hus ses i bakgrunden.

Färg och fantasi i påsktider

08.04.2021 kl. 09:28
Papper, trä, garn, tyg, kaffepaket, plåtburkar, gafflar, virkat, stickat, tovat, knutet, återanvänt...

Materialen varierar, tekniker och verktyg likaså. De är färggranna och glada, fantasifulla och personliga och samtidigt delar av en helhet. Det handlar om påskägg och andra pynt i gemensamma påskträd.

Redan under fjolårets VårKultur fick vi höra att det på vissa håll i Tyskland är en tradition att pynta träd med färgglada ägg till påsk. Vi gillade idén och tyckte att den passade bra ihop med temat hållbart hantverk. Att tillsammans skapa ett ”konstverk” som piggar upp gatubilden gör gott på många sätt. Utmaningen var att skapa vackra ägg som även skulle vara förmånliga, vädertåliga och snälla mot miljön.

I år har idén spridit sig och på många håll i Åboland har vi den här påsken kunnat glädjas åt vackra träd med fantasifulla ägg och andra pynt. Dagis- och skolgrupper, föreningar, äldreboenden och privatpersoner har tillsammans skapat fantastiskt dekorativa färgklickar i miljön. Alla intresserade har kunnat delta, materialpaket kunde fås från Åbolands hantverk, tips och idéer för äggtillverkning har delats på webben.

Jag blir varm i hjärtat och glad i själen när jag ser de fantasifulla och färggranna träden. Själv bidrog jag senaste år med både tovade och virkade ägg till påskträdet i Pargas. I år kunde jag beundra mina egna kreationer tillsammans med både fjolårsägg och nya modeller. Det känns roligt att se det som man själv skapat bli en del av en större helhet. Jag hoppas traditionen fortsätter så att jag igen nästa år kan se mina och andras skapelser i träden utanför Pargas stadshus.

Vi mår bra av att få använda vår fantasi och kreativitet och färg i gatubilden piggar upp. Här nedan några exempel, det är lätt att bli inspirerad.

Collage av bilder på olika påskträd.


Påskträden ingår i det åboländska kultursamarbetet VårKultur. Temat är Hållbart hantverk 2.1 och i programmet ingår även utställningar, workshops, pop-up-besök av hantverkare i skolor, m.m. Temat lyfts även fram i Sydkustens visuella presentation ”Från material till produkt”. I materialet ingår sex korta filmer, där lokala hantverkare visar hur fem olika material bearbetas.

Se mera information här:

Lena Långbacka
Platschef
044-544 3348
lena.langbacka(at)sydkusten.fi

Lena Långbacka