Fotbollsmatch i motljus

Exit, fotboll och kultur

10.06.2021 kl. 14:06
Den här veckan kör fotbolls-EM i gång efter en lång väntan.

För många av det finska landslagets "Huuhkajats" fans har väntan närmast varat en hel livstid, men nu är Finland äntligen med. Samtidigt som fotbolls-EM startar är förväntningen på samhället att det öppnar upp och exitstrategier sätts i verkan. Är fotbollen den bästa exitstrategin?

Om frågan är om fotbollen är den bästa strategin för att i vårt eget sinne överskrida coronapandemin är svaret antagligen ja. För fotbollen innehåller så mycket som varit otillåtet. Folkmassor, idrott med kontakt och sång, för att nämna några exempel. Så på sätt och vis är det lämpligt att det är just den som får vara ett startskott för exitstrategin.

Tack vare fotbollen får vi nu ägna oss åt det som ifjol satts på paus. Vi får inte se det publikspektakel i samma magnitud som tidigare EM- och VM-slutspel. Men vi får se matcher med en viss mängd publik och det passar alldeles utmärkt. Och vi får kanske en känsla av en ny begynnelse, en tid efter corona då Finlands landslag i fotboll visade upp sig för första gången i en stor turnering. All lycka till våra berguvar med sina Sparvar och Pukkin.

Samtidigt som fotbollen upplivas är samhällets öppnande en större fråga än bara gällande fotbollen. Kulturfältet har varit i kläm under hela pandemin. Kulturbranschen har försatts i en ojämlik situation med tuffa restriktioner. Behandlingen har inte alltid varit lika som i övriga branscher och många har mist både inkomster och möjligheten att utöva sitt yrke. Med mottot "Ingen kultur, ingen framtid" ordnades en demonstration för en vecka sedan på riksdagshusets trappa för att synliggöra kulturbranschens utmaningar.

Kulturbranschen är viktig, den behöver synas och vi behöver prata om villkoren för att verka inom kultur i Finland och vi behöver en exitstrategi som bejakar kulturen. 

 

Matias Österberg
Utbildningsplanerare
+358 (0)50 348 4525
matias.osterberg(at)sydkusten.fi

Matias Österberg