Ett skrivbord med dator, tangentbord och mängder av post it-lappar i olika färger.

Inspiration och listor

02.09.2021 kl. 08:25
Jag sitter vid mitt arbetsbord och skriver. Omkring mig finns det papper i olika kulörer, jag älskar färger.

På sistone har jag börjat tycka mer om mer om post it-lappar så jag har stora och små, långa och smala. På dem finns det listor. Ibland har jag ingen post it nära och då duger det med vad som helst: ett gammalt kuvert som är mjukt och skönt att skriva på, ett butikskvitto som ligger i bilens förvaringsfack just för det ändamålet... Listor på vad? Vad inte?! Jag tänker mycket och får massor med idéer och jag måste anteckna dem direkt, annars flyger de i väg lika snabbt som de kommit!

Idéerna kommer när som helst, när jag kör bil och ser en skylt av en älg (ni vet, den skylten som säger att vi skall akta oss för älgar) och så tänker jag: om vi skulle göra egna skyltar på nästa veckas verkstad, skyltar om att akta sig för ”allt-för-god-choko” eller ”om-din-mamma-ser-dig-skickar-hon-dig-att-städa-rummet”.

Ibland sitter jag och tittar på tv och så kommer den en film om hajar och jag börjar undra: vad gillar hajar för slags böcker? Månne de tycker om dikter? Vi kunde ju skriva haj-dikter med mina ordkonstelever. Om vi lyssnar på hajmusik och jag visar dem min hajtand som jag fick då jag stred mot en haj i vårt badkar, då blir det en bra lektion!

Många gånger är det människor som inspirerar mig. Jag har så smarta och trevliga kollegor att det räcker ett ord från dem och det blir en lång lista med saker man kunde fantisera kring. Det kan handla om nästan vilka ord som helst. En dag när jag helt enkelt svarade ”ja” på en fråga av en av kollegerna, så började jag fantisera om ja- och nej-berättelser eller och- och men-berättelser.

Också miljön kan vara inspirerande. I vår stad har vi inga trafikljus, bara rondeller. En gång byggde vi en fantasistad med mina elever. Vi startade med en rondell och fyra gator men det blev mycket fler då det i staden skulle rymmas byggnader och platser som finns men också sådana som vi skulle vilja ha men som inte - ännu – finns.

Vardagen är full av impulser och att träffa människor är inspirerande. Och idag hittade jag min inspiration då jag tittade på mitt skrivbord... Hur hittar du din inspiration?

 

Paola Fraboni
Regional ordkonstlärare, Pargas
+358 (0)40 962 5964
paola.fraboni(at)sydkusten.fi

Paola Fraboni