Fredrikastugan i Pargas

Runebergspromenad i Pargas

02.02.2024 kl. 09:03
Under februari kan du vandra genom Pargas centrum i nationalskaldens fotspår och njuta av samtida ordkonst av dagens ordkonstelever.

Den interaktiva promenaden invigs på Runebergsdagen den 5.2.2024 och ordkonstverken är utställda till slutet av februari. Rutten passerar fem ställen som förknippas med Johan Ludvig och Fredrika Runeberg och deras levnadsår i Pargas.

På varje plats kan man ta del av dikter och andra texter skrivna av elever från Sydkustens ordkonstskola i Pargas. Förutom poesi har eleverna också skapat bland annat skräckrecept inspirerade av Fredrika Runebergs receptbok. Den som promenerar längs stigen uppmuntras att låta fantasin flöda och skapa egen ordkonst.

Runebergsstigen i Pargas

1. Hjärtats saga, Runebergsstranden 5
2. Runebergs hus, Runebergsstranden 6
3. Fredrikastugan, Fredrikaplan 2
4. Gottorp, Tennbyvägen 17
5. Runebergsgranen, Tennbyvägen 23

Här kan du se rutten på Google Maps. OBS! Punkt 1 och 2 är intill varandra på kartan.

Info
Paola Fraboni, ordkonstlärare
paola.fraboni(a)sydkusten.fi

Runebergsstigen arrangeras i samarbete med föreningen Pro Runeberg i Pargas.

På bilden syns Fredrikastugan i Pargas. Silhuetterna föreställer J.L. Runeberg och Fredrika Tengström och ingår i Runebergbilbiotekets bildsamling/SLS. Bildkälla: finna.fi

Lagen om grundläggande konstundervisning förnyas

Lagen om grundläggande konstundervisning kommer att revideras och arbetet sätter i gång i mars. Målet är att förbättra konstundervisningens tillgänglighet, finansieringssystem och stärka de olika konstområdena.Läs mera »
29.02.2024 kl. 17:11

Nytt material för läshörnor och tamburbibliotek

Projektet Rätt bok på rätt plats har gett ut nya material för att ge barn och unga möjligheter att läsa och låna böcker i nya miljöer. Materialen riktar sig till biblioteken.Läs mera »
28.02.2024 kl. 10:00

Morgonkaffe och tematräffar med Kulturum

Under våren anordnar Kulturum - forum för konstundervisning månatliga morgonkaffen och tematräffar kring konstundervisning för barn och unga. Målet är att öka erfarenhetsutbyte, samverkan och kollegialt stöd på fältet.Läs mera »
19.02.2024 kl. 06:00