Majoriteten av första- och andraklassare deltar i eftisverksamhet och tillbringar ofta lika mycket tid på eftis som i skolan. Verksamheten är viktig för familjerna och för barnens trygga vardag. Därför är det nödvändigt att väcka diskussion om vad god kvalitet i morgon- och eftermiddagsverksamhet innebär.
Under 2024 skickade Sydkustens landskapsförbund en förfrågan till alla eftisledare samt till kommunernas administratörer för morgon- och eftermiddagsverksamhet. Avsikten har varit att kartlägga den nuvarande situationen för att bättre kunna utveckla och förbättra verksamheten och yrket som eftisledare. En jämförelse görs också med svaren i Sydkustens tidigare eftiskartläggningar, den senaste från år 2020.
- Årets utredning visar att de kommunala eftisarna nu utgör över hälften av alla eftisar i Svenskfinland och andelen övriga anordnare har minskat.
- Allt fler eftisledare jobbar nu med fortlöpande arbetsavtal och stannar längre inom yrket. Andelen som jobbar på tidsbundet avtal har fortsatt att minska. Permitteringar sommartid är ändå vanliga bland de fast anställda.
- Personalen som har svarat på enkäten önskar mera fortbildning och ökad kompetens till exempel i att bemöta barn med utåtagerande beteende. Eftisanställda efterlyser fler möjligheter till fortbildning och bättre resurser att delta i kurser som stöder deras arbete.
Kartläggningen publiceras torsdagen den 28 november på Sydkustens webbplats och lanseras under ett webbinarium kl. 10.30-12.00.
Länk till webbinariet på Teams
Under lanseringen kommenteras rapporten av Minna Lindberg, specialsakkunnig vid enheten för välfärd och bildning på Kommunförbundet samt sektorchef Lena Wallin-Oinonen och enhetschef Helena Pulkkinen på Folkhälsan Välfärd. Sydkustens ordförande Julia Ståhle inleder webbinariet.
Mera information:
Monica Martens-Seppelin, utvecklingschef
+358 (0)50 330 8234
monica.martens-seppelin(at)sydkusten.fi
Matias Österberg, utbildningsplanerare
+358 044 773 4720
matias.osterberg(at)sydkusten.fi