Hur kan samarbete mellan grundläggande konstundervisning och Finlandsmodellen för hobbyverksamhet arrangeras framgångsrikt? Vilka utvecklingsbehov och möjligheter finns det mellan grundläggande konstundervisning, Finlandsmodellen och kulturfältet?
Konstundervisningsforum är ett forum och rum för idéer och utvecklingsarbete inom konst- och kulturundervisning för barn och unga. Varje Konstundervisningsforum gästas av en eller flera sakkunniga och faciliteras av Kulturums projektledare. Vårens 2025 evenemang behandlar samarbete och att bygga broar mellan olika verksamheter, konstämnen och sektorer.
Konstundervisningsforum vänder sig till alla som arbetar med, eller är intresserade av, kultur- och konstundervisning för barn och unga. Evenemangen anordnas online via Teams. Det är gratis att delta och det behövs ingen föranmälan. Vänligen notera att varje evenemang har en egen Teams-länk. Möteslänkarna och mera information hittar du via Sydkustens evenemangskalender.
Vi följer tryggare rum principer under Konstundervisningsforum. Tryggare
rum -principer synliggör gemensamma riktlinjer för diskussionen och vägleder i att skapa ett tryggare rum för alla som deltar och närvarar under evenemanget.
Ömsesidig respekt och stöd. Vi agerar välvilligt gentemot alla som deltar och är med. Vi respekteras varandras erfarenheter och rätt till självdefinition.
Vi lyssnar och ger utrymme för varandra. Vi lyssnar och ger utrymme för varandras åsikter, åsiktsyttringar och erfarenheter även när de skiljer sig från våra egna.
Vi lär oss och förstår tillsammans. Vi uppmuntrar till öppenhet för nya idéer och tankar samt för att ställa frågor. Vi är öppna för att ta emot feedback och be om förlåtelse om vi gör misstag.
Miten taiteen perusopetuksen ja Harrastamisen Suomen mallin yhteistyö sovitetaan onnistuneesti yhteen? Mitkä ovat kehittämistarpeet ja mahdollisuudet taiteen perusopetuksen, Harrastamisen Suomen mallin ja taide- ja kulttuurialan välillä?
Näitä kysymyksiä käsitellään Taidekasvatusfoorumissa torstaina 13. helmikuuta. Tapaamisessa kuullaan kokemuksia Hämeenlinnan pilottihankkeesta, jossa rakennettiin polkua Harrastamisen Suomen mallin ja kuvataiteen ja käsityön taiteen perusopetusta tarjoavan Aimokoulun välille. Hankkeen tuloksia esittelevät Hämeenlinnan opetuspalveluiden asiantuntija Niina Heikkilä ja Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki. Opetushallituksen erityisasiantuntija Tarja Vartiainen esittelee tapaamisessa Harrastamisen Suomen mallin mahdollisuuksia taide- ja kulttuurialan toimijoille.
Tapahtuma jatkuu esitysten jälkeen avoimeen keskusteluun, jossa jaamme vinkkejä, ajatuksia ja kokemuksia taiteen perusopetuksen, Harrastamisen Suomen mallin sekä taide- ja kulttuurialan yhteistyöstä ja poluista. Tapahtuma järjestetään kaksikielisenä (suomeksi ja ruotsiksi). Esitykset ovat suomeksi ja keskustelu toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.
Taidekasvatusfoorumi on foorumi ja tila lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatuksen ideoille ja kehittämistyölle. Jokaisessa taidekasvatusfoorumissa vierailee yksi tai useampi asiantuntijavieras. Tapahtumia fasilitoi Kulturumin projektijohtajat. Kevään 2025 tapahtumat käsittelevät yhteistyötä ja siltojen rakentamista eri toimijoiden, sektoreiden ja taideaineiden välille.
Taidekasvatusfoorumi on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät taidekasvatusalalla tai ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten kulttuuri- ja taidekasvatuksesta. Tapahtumat järjestetään verkossa Teamsin kautta. Osallistuminen on ilmaista eikä ennakkoilmoittautumista vaadita. Huomioi, että jokaiselle tapahtumalle on oma Teams-kokouslinkkinsä. Kokouslinkit ja lisätiedot löytyvät Sydkustenin tapahtumakalenterista.
Noudatamme tapahtuman aikana turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteiden tavoitteena on luoda yhteisiä ohjeistuksia keskustelun tueksi ja turvallisempi tila kaikille osallistujille.
Keskinäinen kunnioitus ja tuki. Toimimme hyväntahtoisesti kaikkia osallistujia kohtaan. Kunnioitamme toisten kokemuksia ja itsemäärittelyä.
Kuuntelemme ja annamme tilaa. Kuuntelemme ja teemme tilaa toistemme mielipiteille, mielipiteiden ilmaisuille ja kokemuksille silloinkin, kun ne poikkeavat omistamme.
Opimme ja ymmärrämme yhdessä. Kannustamme olemaan avoimia uusille ideoille ja ajatuksille sekä rohkaisemme kysymään kysymyksiä. Olemme avoimia vastaanottamaan palautetta ja pyytämään anteeksi.