En flicka står i ett bibliotek med en bok i handen.

Läsveckan 4-10.4.2022

04.04.2022 kl. 11:22
Läsveckan är en temavecka för läsning och läskunnighet. I år är temat "Läsning ger en bättre värld".

Läskunnighet är en medborgarfärdighet och en garanti för finländsk demokrati. Globalt sett är läskunnighet för många också ett viktigt överlevnadsvillkor och det är ett privilegium att kunna läsa.

Och vad skulle människan vara utan berättelser? Tänk, så mycket det finns att läsa och välja mellan! Det finns böcker för alla behov, tidpunkter och sinnesstämningar: kanske du vill ha tröst eller spänning eller kanske du behöver lite poesi till frukost? Eller är du en som föredrar att färdas i rymden, i underjorden eller i framtiden? Kanske söker du en plats som ger dig kraft i nuet och kunskap om verkligheten? En klassiker är heller aldrig fel.

Diskutera litteratur!

Sydkustens ordkonstskola har under det här läsåret haft klassiker som tema. Dessutom har ordkonstskolan erbjudit en specialkurs kring klassiker. Eleverna har både skrivit texter inspierade av klassikerna, har läst dem och därefter träffats för att diskutera sin läsupplevelse och olika aspekter av verket tillsammans med ordkonstläraren.

Ordkonstlärare Katja von Wendt berättar att eleverna som deltagit i klassikerkursen uppskattat boksamtalen:

- De säger att det är en viktig och rolig del av läsningen och att samtalen breddat deras läsupplevelse. Många har valt att läsa böcker som de annars inte skulle läsa, bara för att kunna delta i boksamtalen.


Den här veckan firar vi Läsveckan, och mycket inspiration och boktips finns att hitta på läsambassadörernas webb.


Kolla också upp på Läsveckans svenskspråkiga sidor som bjuder på läsfrämjande tips och verktyg för alla åldrar. 

 

För vem vill inte bli klokare, friskare och lyckligare och samtidigt träna upp sin koncentrationsförmåga? 

 

Mera information:

Henrika Andersson
Läsambassadör
henrika.andersson(at)sydkusten.fi