Fantastiska förvandlingar

09.06.2023 kl. 13:34
Det är något magiskt med temakurs!

Denna vecka har 40 ordkonstelever samlats på Luckan i Helsingfors för att delta i sommarkursen med temat Förvandlingar. Kursen är en fördjupande kurs inom grundläggande konstundervisning i ordkonst och ett härligt sätt att avsluta läsåret!

Eleverna har besökt olika inspirerande platser, koncentrerat fördjupat sig i tematiken Förvandlingar på olika sätt och med hjälp av varierande metoder, skapat briljanta texter tillsammans med ordkonstelever från egna och andra grupper och fått handledning av många olika ordkonstlärare - inte minst av vår underbara gäst från Sverige, författaren och skrivpedagogen Tove Berggren!

Veckan har fyllts av arkitektur, bildkonst, musik, natur och naturligtvis litteratur. Riksdagshuset, Ateneum, Ode, Nordisk kulturkontakt, Vinterträdgården, Gamla kyrkoparken, Sångträd-statyn, statyn av Elias Lönnrot. Kafka, Woolf, Jansson, Hodgson Burnett, Lönnrot, Hellaakoski, Ovidius. Konst föder konst.

 

Förvandlingar inom texten, förvandlingar från textgenre till annan, förvandlingar av naturupplevelser och sinnesintryck till skrift, förvandlingar från text till annan konstform till text, förvandlingar med hjälp av triorama och inte minst förvandlingar av världslitteraturens skönlitterära mästerverk till elevers egna skönlitterära mästerverk.

Det är något magiskt med temakurs!

Katja von Wendt
Pedagogisk planerare och lärare på sommarkursen
katja.von.wendt ( at ) sydkusten.fi