Itha O'Neill

Tre frågor till Itha O'Neill

08.11.2023 kl. 14:58
Konstmuseet Amos Rex chefskurator är en av talarna på kulturseminariet den 28.11. Anmäl dig senast den 17.11 för att delta i seminariet som handlar om att göra kulturtjänster mera tillgängliga.

Itha O'Neill, hur jobbar du för ökad tillgänglighet i ditt arbete?

I mitt dagliga arbete som chefskurator på Amos Rex jobbar jag främst med utställningar. Tillgänglighetsarbetet är pågående och utvecklas kontinuerligt på basis av den feedback vi får av våra besökare. Vi samarbetar också med och konsulterar sakkunniga inom organisationer som till exempel Autismstiftelsen och Loukko för att uppdatera vår förståelse av tillgänglighetsfrågor. Vi är det första museet i Finland som fått certifikatet Autismvänlig av Autismstiftelsen.

Här kan du läsa om certifikatet Autismvänlig på finska.

Vår autismvänlighet innebär tydlig skyltning i utställningar, och detaljerade anvisningar om hur museet är uppbyggt och hur man rör sig i museet och vad som visas i utställningen (ljud, ljus, lukter, starkt bildspråk med mera). Bruksanvisningarna är ett stöd för dem som behöver förbereda sig inför besöket i förväg. Tanken är att Amos Rex ska vara öppet för alla, tillgängligt och trivsamt.

Autismvänliga anvisningar för Amos Rex besökare.

Vad kommer du att tala om under seminariet Vem är välkommen?

Jag kommer att berätta om utställningen Generation triennalen och Amos Rex arbete med konstnärer i åldern 15–23.

Vem vill du önska särskilt välkommen med på seminariet?

Jag vill välkomna precis varenda kotte, men kanske särskilt de som inte känner sig särskilt välkomna i konstvärlden.

Seminariet Vem är välkommen? ordnas i Vanda den 28.11.

Info och anmälningslänk till seminariet.