Vi ser idag att läsförmågan bland barn och unga har sjunkit. Både andelen svaga läsare och kunskapsskillnaderna mellan elever har ökat. Samtidigt görs flera satsningar på läsfrämjande arbete. Det har gått över tio år sedan den senaste kartläggningen av skolbiblioteken i Svenskfinland gjordes och det är därför aktuellt med att beskriva hur skolbiblioteksverksamheten ser ut idag. Kartläggningen har besvarats av grundskolor, gymnasier och yrkesutbildningar.
I kartläggningen om skolbiblioteksverksamheten från 2024 kan bl.a. följande märkas. Av skolorna har 35 % ett eget biblioteksutrymme, 33 % har ett skolbibliotek som delar utrymme med annan undervisning och 25 % en boksamling utspridd i klassrummen eller korridoren. 4 % av skolorna har svarat att man saknar en boksamling eller bibliotek, medan 15 % av skolorna ligger mindre än 100 meter från närmaste kommunala bibliotek. Antalet böcker i boksamlingen varierar stort. Klassuppsättningarna i skolorna har ökat och det gör det möjligt att i större utsträckning än tidigare arbeta med samma bok för alla elever och studerande.
Digitala boktjänster har i nuläget i stor utsträckning tagits i bruk i skolorna. Digitala boktjänster ger möjligheter för en hel årskurs att använda samma bok, de är i allmänhet lättillgängliga och har ett stort och aktuellt utbud. Samtidigt leder användningen av digitala boktjänster till att skärmtiden ökar, vilket ses som en negativ effekt med redan omfattande skärmtid inom undervisningen.
Många skolor är beroende av bokpaket och bidrag för bokanskaffningar för att över huvud kunna förnya och utöka sin boksamling. Skolorna ser bokpaketen som viktiga och i många fall avgörande, för att kunna bedriva ett aktivt läsfrämjande arbete. Skolorna är också i allmänhet mycket nöjda med samarbetet med det kommunala biblioteket.
Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet och Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd har finansierat kartläggningen.
Kartläggningen publiceras på ett webbinarum 27.2 kl. 10. Webbinariet är öppet för alla intresserade.
Länk till webbinariet 27.2
Mera information:
Matias Österberg, utbildningsplanerare
+358 44 773 4720
matias.osterberg(at)sydkusten.fi