Kommunalval: Fokus på utbildning och eftis

igår kl. 11:00
Utvecklingschef Monica Martens-Seppelin förklarar hur Sydkusten bistår kommunerna i ansvaret för barn och ungas utbildning och en trygg skolvardag.

Utbildning är en omfattande del av kommunens uppdrag, hur stöder Sydkusten sina medlemskommuner i detta arbete?

- Sydkusten har det senaste året kartlagt personalsituationen inom småbarnspedagogiken, inom morgon- och eftermiddagsverksamheten och även gjort en utredning om skolbiblioteken. Sydkustens utredningar står fritt att användas av kommunerna och tanken är att de även ska fungera som underlag för det fortsatta arbetet. Sydkusten har ett utbildningspolitiskt nätverk där medlemskommunerna ingår men också bland annat representanter från universitet och högskola, Utbildningsstyrelsen och Kommunförbundet. Nätverket tar upp aktuella frågor och på basen av diskussionerna tar Sydkusten sedan tag i dem och för dem vidare.

Sydkustens projekt och aktiviteter som direkt riktar sig till utbildningssektorn har starkt fokus på läsfrämjande verksamhet genom projekt såsom Medskapande läsning, ordkonstmaterial till bokpaket och Läsande eftis. Tidigare år har vi haft hand om de finlandssvenska läsambassadörerna och det skrivpedagogiska projektet Skrivande skola. Dessa projekt når elever, studerande och undervisningspersonal också utanför Sydkustens medlemskommuner.

Vilka frågor är särskilt viktiga inom utbildningen de följande fyra åren?

- Frågor som kommer att lyftas upp är fortfarande personalsituationen inom småbarnspedagogiken men också den övriga lärarsituationen och behovet av ämneslärare och speciallärare. I de här yrkesgrupperna ser vi redan nu att efterfrågan är större än utbudet och det behövs nya idéer och åtgärder för att avhjälpa situationen. Behovet av speciallärare är också stort med tanke på stödet för lärandet som förnyas i år.

Skolnätet är en fråga som kommer att diskuteras i de flesta kommuner och då särskilt hur tätt skolnätet ska vara med tanke på minskande elevunderlag. Samtidigt gäller det att planera verksamheten så att dagarna för skoleleverna inte blir för långa.

Tillgången till läromedel på svenska på olika nivåer inom utbildningen är också ett tema som är aktuellt och kommer att vara det också framöver.

Kommunerna har små möjligheter att påverka själva utbudet av utbildning i pedagogik. Men de kan underlätta möjligheten för sin personal att delta i behörighetsgivande utbildning och fortbildning. Därför behövs ett kontinuerligt samarbete mellan kommuner och utbildningsanordnare för att avhjälpa situationen.

Omkring 75 procent av barnen i de svenskspråkiga skolorna deltar i morgon- och eftermiddagsverksamhet. Hur kan enskilda kommuner jobba för att stärka sin eftisverksamhet?

- En satsning på eftis är ett sätt att stödja både barnens utveckling och familjernas behov, samtidigt som det stärker samhället som helhet genom att upprätthålla en jämlik och hållbar struktur för alla barn.

I dag deltar 75 procent av alla barn i årskurs 1 och 2 i de svenskspråkiga skolorna i morgon- eller eftisverksamhet och de tillbringar ofta lika mycket tid på eftis som i skolan. Därför är det nödvändigt att väcka diskussion om vad kvalitet i morgon- och eftermiddagsverksamhet är. Den är en viktig del av skoldagen och andelen barn på eftis ökar ständigt enligt Sydkustens kartläggning år 2024. Enligt barnkonventionen har barn rätt till trygghet och till fritid, lek och vila. Det innebär att alla barn ska ha samma möjligheter att delta i verksamheten. Som det är idag varierar t.ex. tillgången till eftis och avgifterna mellan olika kommuner.

Det är kommunen som i sista hand ansvarar för verksamheten och bestämmer ramarna utgående från lagen. Kommunen behöver se till att verksamheten har både ekonomiska resurser och ändamålsenliga utrymmen.

Vilka av Sydkustens insatser inom eftis vill du lyfta fram i sammanhanget?

- Grunden för en god kvalitet i verksamheten är behöriga, kompetenta och motiverade ledare och pedagoger som har en stark yrkesidentitet. Sydkusten ordnar därför regelbundet fortbildning, kurser och träffar för eftisledare och samarbetar med andra aktörer och med utbildningsanordnare. Just nu pågår projektet Läsande eftis som ska inspirera barn och personal till att läsa mera och kampanjen Eftis 20 år lyfter fram mångsidig verksamheten runtom i landet.

Sydkustens regelbundna utredningar av den svenskspråkiga morgon- och eftermiddagsverksamheten är viktiga för att få en bild av nuläget samt följa med och analysera utvecklingen. Med stöd av kartläggningarna kan verksamheten och yrket som eftisledare utvecklas och förbättras.

Vi upprätthåller också ett aktivt nätverk som består av aktörer inom verksamheten och representanter för myndigheter och utbildningsanordnare, kommuner och serviceproducenter. Genom samarbete och samverkan kan vi arbeta för en morgon- och eftermiddagsverksamhet av hög kvalitet.

Finns det särskilt viktiga frågor att lyfta fram inom eftisverksamheten de kommande åren?

- Eftisverksamhetens potential utnyttjas inte tillräckligt mycket idag. Vi måste våga prioritera och satsa på förebyggande verksamheter såsom eftis och fritidsverksamhet i skolan också för de äldre barnen. Ett begynnande utanförskap kan börja tidigt.

I eftisverksamheten stöds barns välbefinnande och både deras psykiska och fysiska utveckling. Målet ska vara en eftisverksamhet av bra kvalitet som finns i alla skolor och gäller alla elever på de lägre klasserna. Dessutom kunde eftisverksamhet erbjudas under alla skollov eftersom barn behöver vuxna varje dag. Större resurser och ökad status för verksamheten är en förebyggande investering i stället för att betala utanförskapets enorma räntor.

En förutsättning för en god verksamhet är ändamålsenliga utrymmen och kunnig och motiverad personal. Sydkustens kartläggning visar att det finns en stor andel erfarna och kompetenta eftisledare på fältet. Personalen är en viktig resurs att förvalta och erbjuda goda förutsättningar att sköta sitt arbete väl. I nuläget har flera ledare inom verksamheten osäkra arbetsförhållanden med snuttifierade arbetsavtal och låga löner. De jobbar ofta ensamma med ansvar för stora barngrupper där behoven av stöd är lika stora som i klassrummen.

Med behörig personal, ändamålsenliga lokaler, fungerande samverkan med skolan och tid för planering och utveckling av verksamheten kan vi förverkliga eftisverksamhetens fulla potential att stärka barnens lärande och utveckling. Då satsar vi för framtiden!

Sydkustens kommunalvalsteser: