En mask på magen, ett troll i struten

29.05.2019 kl. 08:11
– om att rimma och ramsa tillsammans

Småbarnsordkonst. Ja! Rim och ramsor. Ja! Rimlek! En mysig stund för småbarn och vuxna. Jag älskar sådant.

Jag älskar att sitta i ring på mysiga kuddar och filtar. Jag älskar att sitta där tillsammans med en massa småbarn och föräldrar. Eller dagisbarn och pedagoger. Jag älskar stämningen. Den mysiga, positiva, glada stämningen. Rim och ramsor och vi.

Vi delar stunden. Vi delar glädjen. Vi upplever rytmen tillsammans. Ja, rytmen! Orden! Att läsa dikter högt tillsammans måste ju vara bland det bästa som finns. Några barn, några vuxna, en ordkonstledare. Rim, ramsor och dikter. Det är allt som behövs. Och munnar som läser, kroppar som gör rörelser och mysiga dukar som kan vara både vågor och strutar.

Vad? Kan en duk vara en strut? Jamen, självklart! En ramsa som jag alltid har med i mina rimlekstunder är ramsan om trollet som bor i en strut. Stora förberedelser:

-Okej, nu ska vi alla ta varsin duk, och vi ska gömma oss i duken! Just så där! Bravo! Vi är troll! Nu säger vi ramsan tillsammans, och i slutet av ramsan kikar alla fram ur sin strut! Är ni redo?

Alla är alltid redo. Det är roligt att dela ut dukar, att förbereda tillsammans. Först ska vi gömma oss och sedan ska vi hoppa ut. Och då ska vi skratta! Redo, alltså? Då börjar vi! "Det var en gång ett litet troll / som bodde i en strut / och varje gång man knacka på / så ropa han: Tittut!"

Barn skrattar. Troll hälsar. Vuxna skrattar. Troll kramas. Alla ropar TITTUT!

-Ska vi ta den en gång till? Ja, det vet ni att vi ska. Ni vet att min regel är att varje dikt ska läsas minst två gånger!

Ja, minst två gånger. Men helst ännu fler. Småbarn kan ju inte läsa texten i programbladet. Därför tar vi samma ramsa flera gånger. Så att barnen ska hinna med. Småbarn gillar ju upprepning. Därför tar vi samma ramsa flera gånger. Så att barnen ska hinna njuta. Människor mår ju bra av att läsa rytmiskt tillsammans. Därför tar vi samma ramsa flera gånger. Vi vill dela glädjen tillsammans. Länge.

-Men oj! Nu är masken Kurt här! Lägg bort duken och visa mig masken Kurt!

Alla visar sitt pekfinger. Allas pekfinger har blivit en mask. Masken Kurt! Alla vet! Upp och hoppa! Alla hoppar upp. Alla låter masken Kurt kräla kring naveln. Det gillar han.

"Min mask är brun med vita prickar, / min mask är brun med vita prickar. / Han heter Kurt, / han heter Kurt, / och han hoppar när han hickar."

-Det här är min absoluta favoritramsa och därför måste vi ta den hundra gånger! Kom igen! Och kom ihåg att hoppa så högt ni kan när Kurt hickar!


Rimjam med ordkonstskolans planerare Maja Ottelin. Foto: Sydkustens arkiv.

Rimlekstunder är kring trettio minuter långa. Under dessa trettio minuter hinner vi läsa ungefär tolv ramsor. Det kan hända att jag utbrister att minst sex av dessa ramsor är min favoritramsa. Varför? Jo, för att glädje och iver smittar av sig! Jag älskar ramsor! Jag älskar dikter! Jag älskar att ha en mask krälande kring min navel! Jag älskar att gömma mig i en strut! Jag älskar att ropa TITTUT! Jag älskar att leka stora klockan, lilla klockan, väckarklockan. Jag älskar att poppa popcorn på någons mage. Jag älskar att vara ankan som dyker... Jag är en vuxen förebild, och när jag rimmar ivrigt rimmar också barnen ivrigt!

Alla ramsor! Alla ramsor är mina favoritramsor! Alla rörelser är mina favoritrörelser! All rekvisita är underbar! Alla ord, alla rytmer, alla upprepningar. Vi gör det igen! Vi tar den igen! Vi njuter igen!

-Kom tillbaka nästa gång! Då kör vi alla favoritramsor igen! Och medan ni väntar på nästa gång kan ni rimma och ramsa hemma! Har ni sådana här fina dukar hemma? Det gör inget om ni inte har det, ni kan använda ett örngott i stället! Huvudsaken är att ni tar programbladet med er hem och fortsätter rimma och ramsa tillsammans!

Gör det, snälla. Jag blir så glad om ni fortsätter rimma och ramsa! Ni blir så glada om ni fortsätter rimma och ramsa! Människor blir glada av detta. Människor mår bra av detta. Människor mår bra av rim och ramsor. Ord och rytm. Glädje och gemenskap. Njut! Njut!

 

Lotta Sanhaie
Ordkonstlärare, brukar leda babypoesi för 0-1-åringar och rimlek för småttingar.
Hon älskar det.

+358 (0)50 403 2306
lotta.sanhaie(at)sydkusten.fi

Fotograf (övre bilden)
Henri Salonen

Ramsorna


Det var en gång ett litet troll
som bodde i en strut
och varje gång man knacka på
så ropa han: Tittut!
(Trad)

Min mask är brun med vita prickar,
min mask är brun med vita prickar.
Han heter Kurt,
han heter Kurt,
och han hoppar när han hickar!
(Trad)