Tänk språk!

04.06.2020 kl. 15:35
Språkstrategin för småbarnspedagogiken har uppdaterats. Sydkusten sköter numera administration och distribution av publikationen.

Strategin är tänkt att fungera som stöd för alla som jobbar inom småbarnspedagogiken och med de yngsta skoleleverna. Broschyren Tänk språk! lyfter fram frågor som kan hjälpa personalen att skapa en miljö som är gynnsam för barnens språkutveckling. Målet är att i samverkan med barnen och vårdnadshavarna ge varje barn de bästa möjliga förutsättningarna att utvecklas språkligt, oberoende av om barnet är en- eller flerspråkigt, om det vuxit upp med standardspråk eller talar dialekt.

Strategin är indelad i fyra block – personalens, barnets, miljöns och föräldrarnas perspektiv. För att språkstrategin ska bli framgångsrik måste alla delar beaktas och alla som arbetar inom daghemmet delta aktivt. Målet med språkstrategin är att ge barn med olika språkbakgrund språkstöd i vardagens alla situationer, och att daghemmet ska erbjuda en miljö som ger stimulans för en levande svenska.

Publikationen Språkstrategi för dagvården utformades av Lillemor Gammelgård och utgavs första gången 2006 av Svenska kulturfonden. Intresset för språkstrategin har varit stort och detta är den elfte upplagan som har tryckts.

Förändringar i samhället återspeglas i småbarnspedagogiken. År 2015 granskades och uppdaterades publikationen av en arbetsgrupp och då ändrades namnet till Tänk språk! År 2020 gjordes ytterligare små uppdateringar och Sydkustens landskapsförbund tog över administrationen och distributionen av Tänk språk! Arbetet görs med stöd av Svenska kulturfonden.

Vi hoppas den ger daghemspersonalen inspiration och stöd i deras viktiga arbete.

Läs/ladda ner språkstrategin här.

Broschyren kan också beställas från Sydkusten.

 

Monica Martens-Seppelin
Utvecklingschef
Sydkustens landskapsförbund
050 330 8234
monica.martens-seppelin(at)sydkusten.fi

Läsinspiration i novembermörkret

Mörk och våldsam fantasy, romantik, noveller och Finlands historia. Det är vad eftispersonal läser just nu. Läsande förebilder av olika slag är viktiga och några samlades på Böle bibliotek den 21.11.Läs mera »
21.11.2024 kl. 15:59

Alla med! Tips för tillgänglighet

Ett tvåspråkigt webbinarium som presenterar resurser och tips för hur arrangörer och pedagoger inom barnkultur och konstundervisning kan arbeta med tillgänglighet.Läs mera »
18.11.2024 kl. 00:00

Liv och rörelse genom högläsning

Välj litteratur av bra kvalitet, högläs planerat och satsa på textsamtal. Det var budskapet då Maria Heimer talade under Sydkustens seminarium för småbarnspedagoger.Läs mera »
11.11.2024 kl. 17:20