Sommartid

22.03.2018 kl. 09:17
På palmsöndagen den 25 mars är det igen dags att flytta klockan en timme framåt.

Kl. 02.00 på natten till söndagen skall visaren flyttas till kl. 03.00. Det betyder i praktiken en timme mindre sömn om man går efter klockan, men så där på söndag morgon är det knappast så noga för de flesta.För den som har småbarn kan det vara lite kinkigare.  I Finland har vi flyttat klockan till sommartid alltsedan 1981. Trots att det har pågått så pass länge, så är sommartiden någonting som väcker diskussion varje gång man ska byta mellan normaltid och sommartid.

Särskilt under det senaste året har det förts en rätt så häftig debatt om för- och nackdelarna med att byta mellan sommar- och normaltid. Det finns många som hävdar att det är ohälsosamt att byta tid två gånger i året. Man hänvisar då bl.a. till forskning som säger att det kan ta upp till fem dagar att anpassa sig. Anpassningen är helt jämförbar med jetlag. I fjol samlade ett medborgarinitiativ till riksdagen för slopande av sommartid över 70 000 namn, vilket betydde att riksdagen tog saken till behandling. Men där var det sedan stopp eftersom Finland är bundet av ett EU-direktiv om sommartid i unionens medlemsländer. Om sommartiden skall slopas så ska det ske i hela EU.  Finland är ändå inte ensam i synen på sommartid. Också i andra EU länder har det uttryckts missnöje med tidsförskjutningen. Från finländsk sida fördes ärendet vidare till EU parlamentet där man i början av februari röstade om att saken skall utredas.  Beslut lär vi ska få vänta på ännu en tid.

Det som däremot står fritt för alla medlemsländer är att själv bestämma vilken tidszon landet vill höra till. Man har därför också i debatten fört fram frågan om huruvida Finland helt borde byta tidszon. Det har från olika håll föreslagits att landet borde övergå till centraleuropeisk tid, dvs samma tid som Sverige har. Förespråkarna för fram bl.a. handelspolitiska orsaker. Det är lättare att göra affärer när man har samma tid. Man har också fört fram att det rentav skulle motverka årstidsbunden depression om man skulle ha ljusare vintermorgnar. Det finns dessutom i Finland en motvilja till att kopplas samman med Östeuropa, som mentalt ännu finns kvar som en relik från tiden före Sovjetunionens fall. En övergång till centraleuropeisk tid skulle förändra detta menar förespråkarna.

Oberoende vad man tycker i frågan så är sommartiden i alla fall ett steg närmare sommaren i mångas medvetande. Vårdagjämningen har inträtt och dagarna är klart längre. Fastän snön i år verkar ligga kvar längre än på många år och nätterna fortsättningsvis är kalla så börjar man spana efter vårtecken. Visst känns det bra när solen börjar värma, fåglarna försiktigt börjar sjunga och den första nässelfjärilen dyker upp. Men lite får vi ännu vänta innan sommarängen blommar och svanarna får ungar.


Agneta Eriksson
direktör
050 546 9299
agneta.eriksson(at)sydkusten.fi

Agneta Eriksson