Kollegialt lärande inom småbarnspedagogiken

20.09.2018 kl. 08:00
På Arcada startar i slutet av oktober en ny utbildning i kollegialt lärande och utvecklingsarbete för personal inom småbarnspedagogik.

Kollegialt lärande är en form av kompetensutveckling där kollegor genom strukturerat samarbete skaffar sig kunskap och färdigheter. Till målsättningarna hör att gemensamt inom ett arbetsteam hitta sätt att lösa uppgifter, formulera problem och kritiskt granska både andras och det egna arbetet.

Det handlar också om att synliggöra sina individuella reflektioner för kollegerna, samt att utforma en offentlig förståelse för hur man arbetar, varför man gör på ett visst sätt och vilka nya sätt man kunde pröva på. Framförallt handlar det om att diskutera tillsammans och bilda en gemensam förståelse för det arbete man utför.

Ny form av utbildning

Den aktuella kursen är en produkt av ett samarbete mellan Sydkusten, Arcada, Prakticum, Helsingfors universitet och flera av anordnarna av småbarnspedagogik (både kommunala och privata) i huvudstadsregionen. Det här är ett samarbete som riktat in sig på att ta fram nya typer av kompetensutveckling för daghemmen i Svenskfinland. Kursen är en fortsättning på Sydkustens tidigare projekt En bättre miljö - ett bättre dagis.

Läs rapporten här.

Syftet med den kurs som nu startar är att ge deltagarna verktyg för att kunna arbeta aktivt med kollegialt lärande och utvecklingsarbete inom småbarnspedagogiken. Kursen ger deltagarna övning i:

  • Att ge, bearbeta och utveckla det kollegiala stödet
  • Samtalsteknik, positivt förstärkande och problematiserande
  • Att stöda och uppmuntra arbetsteamet i god yrkesutövning och pedagogiskt handlande
  • Ett arbetssätt som kan utmana till tänkande och problematiserande av den småbarnspedagogiska verksamheten
  • Att målmedvetet arbeta och driva på småbarnspedagogikens utvecklingsmål
  • Utvecklings- och förändringsarbete
  • Att utveckla och stöda pedagogiken på daghemmen

För Sydkusten är det här en naturlig fortsättning på våra tidigare insatser om att utforska nya former för fortbildningen i småbarnspedagogiken.


Aktionsforskning

 

Personalens behov beaktas

Vi har märkt att det på fältet finns anspråk på fortbildning med större bärkraft och betydelse. En central tanke är därför att i högre grad utgå från personalens behov. Vi har försökt få fram ett fortbildningssätt där den nya kunskapen ägs av hela personalgruppen, av ett team, och där frukterna av den ökade kompetensen och kunnandet syns i den dagliga verksamheten.

Det handlar om att skapa en modell för kompetensutveckling som inspirerar personalen till att synliggöra daghemmets verksamhet och faktiskt sporrar till förändring. Den kunskap fortbildningen skapar ska därför inte komma till ett slut, avstanna eller glömmas bort då fortbildningen upphör, utan på ett naturligt sätt finnas med i daghemmens miljö.

Intresserad av kursen?

Målgruppen för kursen som startar i oktober är i första hand barnträdgårdslärare i Sydkustens medlemskommuner. Är du intresserad av att delta? Kontakta i så fall din kommuns eller organisations chef för småbarnspedagogik eller matias.osterberg(at)sydkusten.fi.

Kursdatum:
Ons 24.10 kl. 14.30 - 16.00
28.11 - heldag
11.1.2019 - heldag
5.3.2019 - heldag
10.5.2019 - heldag

 

Matias Österberg
Utbildningsplanerare
matias.osterberg(at)sydkusten.fi
050-34 84 525

 

 

Matias Österberg