Memma – vår traditionella ”superfood”

18.04.2019 kl. 07:37
Projektet Skärgårdshistoria med många sinnen är på slutrakan. Just nu håller vi på att editera de sista filmerna och animationerna.

Allt som produceras inom projektet ska vara klart tills museerna öppnar för säsoningen i mitten av juni.

Den sista inspelningen gjorde vi förra fredagen och då var vi på Kurala bybacke i Åbo och filmade vi hur man tillredde memma förr i tiden. Att göra memma är inte svårt, men ganska tidskrävande. Om man börjar på morgonen är memman klar sent på eftermiddagen. Helst ska man ha en traditionell gammal bakugn, och gärna får memman tillredas i äkta näverrivor. Smaken lär nämligen bli bättre om man äter den ur en näverriva.


Landskapsmuseiforskaren John Björkman tillreder memma på Kurala bybacke i Åbo.

Hur man gör memma har alltså nu dokumenterats, filmen kommer att kunna ses på webbsidan www.historiarum.fi om några månader.

Memman är en gammal traditionell rätt som har ätits länge i hela sydvästra Finland, Egentliga Finland, Satakunda och Tavastland. Den näms redan i texter från 1700-talet. Men memman var inte ursprungligen en traditionell påskrätt utan den åts främst i samband med skördefesten Mickelsmäss i slutet av september. Det troliga anledningen till att memman blev en påskefterrätt var att det rådde ett förbud att elda på långfredagen. Memman lagas i bakugn under flera timmar i en mild eftervärme, och därför var det lämpligt att sätta in den i ugnen på kvällen innan långfredagen. Då hade man eldat och bakat flitigt under skärtorsdagen, och det sista som alltså sattes in i ugnen var memman. Så då var den klar att ätas på långfredagsmorgonen. Dessutom hade man fastat innan påsken, så det var verkligen en belöning att få äta någonting sött på långfredagsmorgonen.

Memman görs av en blandning av rågmjöl och malt. Tre fjärdedelar ska vara rågmjöl och en fjärdedel ska vara malt. Man använde alla tillgängliga metoder för att få memman så söt som möjligt utan att tillsätta socker. Malt är sött i sig och den långa tiden som mjölblandingen ska stå på varmt ställe gör att memmblandningen sötnar. Den långa tiden i ugnen på låg värme bidrar också till sötningen. Memman är väldigt hälsosam, den är både fiberrik och energirik. Sötningsprocessen lär göra memman ännu mer magvänlig. Så memma är egentligen riktig ”superfood”, i synnerhet om man låter bli att sätta mycket socker och grädde på.

Så du kan med riktigt gott samvete unna dig massor av memma under påsken. I synnerhet om du har tålamod och tid att tillreda den själv så kommer du att ha en riktig hälsobomb till påskbordet.


Marina Saanila
projektledare
+358 (0)40 596 9911
marina.saanila(at)sydkusten.fi

 

Marina Saanila