Några tankar om tid

27.05.2021 kl. 08:34
När jag bestämde mig för att skriva om tid visste jag nog inte vad jag gav mig in på.

Ju mer jag snöade in mig på olika texter och teorier om tid desto mer rådvill kände jag mig. Jag fick känslan av att det inte finns något mer komplext begrepp än begreppet tid, med alla dess olika dimensioner och olika definitioner. Tid inom fysiken, tid i samhälle och religion, tid i psykologi, subjektiv tidsuppfattning, tid och filosofi, tid i biologi, tid ur ett historiskt perspektiv, hur tid beskrivs och uppfattas inom litteratur, drama och konst. Ja, ni fattar, väldigt komplext.

Idén om att skriva om tid fick jag då vi nyligen på arbetsplatsen under ett veckomöte diskuterade bland annat tid och tidsanvändning. Mycket av den diskussionen baserade sig på boken Tio tankar om tid, av professor emerita i fysik Bodil Jönsson. I boken, som utkom redan 1999, talas det om ställtid, ostyckad och styckad tid, egentid m.m. Allt det som varit viktigt att tänka på redan före coronatider, men vars betydelse bara ökat när så många av oss jobbar på distans.

Det fanns en del kolleger som kände till boken och de tio tankarna om tid. Efteråt skäms jag lite för jag först tänkte att det var något nytt. Jag gör en resa tillbaka i tiden och kommer ihåg att året då boken utkom var jag mamma till tre små barn, vi bodde i Danmark och jag pendlade i tre år en timme varje morgon och kväll från norra Själland till jobbet i Köpenhamn och tillbaka. Trots att den ”bästaste” mannen man kan ha skötte en stor del av ”markservicen” så levde jag med ett ständigt gnagande ont samvete över att inte ha tillräckligt med tid för allt och alla.

Så ja, jag missade då boken Tio tankar om tid. Jag ska definitivt läsa den nu. Gräver vidare i internets vida värld och läser att Bodil Jönsson år 2019 utkommit med en ny bok som heter Gott om tid. Jag ska läsa även den.  Smakar på orden Gott om tid och gillar definitivt smaken. Det är hoppingivande och väcker glada tankar hos mig. Jag läser en intervju med den bästa Bodil där hon bland annat säger: ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”

Och nu märker jag att min ursprungliga intention att göra en djupdykning bland de olika definitionerna om tid inte kommer att ske. För tiden räcker inte till och bloggraderna tar slut för denna gång. Och idag när jag tänker tillbaka på våra tre år i Danmark för över tjugo år sedan minns jag de åren med värme och glädje. Vi hade då trots allt mycket tid tillsammans som familj. Om det inte är så att tiden förgyller alla minnen.

Tid kan man tala, skriva och sjunga om på olika sätt. Det är lämpligt att avsluta med några rader från Bob Dylans låt The Times They Are a-Changin'.  Det är faktiskt Dylans födelsedag den här veckan. Poeten, singer-songwritern, gitarristen, nobelpristagaren, författaren, keybordisten och munspelaren Bob fyllde 80 år den 24 maj 2021.


If your time to you is worth savin'
And you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'

 

Camilla Komonen
Ännu inte fullvärdig tidsexpert
och förbundssekreterare på Sydkustens landskapsförbund rf
+358 (0)9 618 212 33
camilla.komonen(at)sydkusten.fi

 

Wikipedias definition på tid:
”Tid är en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som har skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare, det vill säga ge en ordnad följd, en sekvens, av händelser.”

Bodil Jönssons citat:
Tidningen Vision, Dags att ändra inställning till tiden, 3.6.2019, text: Susanne Blick

Camilla Komonen