Ett landskap med vackra höstfärger..

Hösten - den andra chansen!

16.09.2021 kl. 08:10
Hösten är här med sin energisprakande färgprakt. Tyvärr kan den snabbt övergå till ett regnigt maraton där sunkiga dagar avlöser varandra.

Den årliga längtan efter solsemester blir åter aktuell när sommarminnen bleknar i takt med höstvindarna som yr och regndropparna som piskar mot den svarta asfalten. Men höstrugget kan också ge dig något - den andra chansen!

Hösten symboliserar för mig en nystart, en ny chans att förbättra och eventuellt återuppta det som redan avslutats innan sommaren. På hösten invigs alltid en ny kalender. Den fylls snabbt med arbetsuppdrag, barnens nya skol- och daghemstider, hobbyn och andra viktiga datum. Höstmyset invigs i form av lyktor, ljusslingor och höstens nya utmaningar och omprövningar tas emot med iver.

Ni vet hur det är när vinterhalvårets mörker faller på och nyårslöftena blir aktuella. Det blir fort väldigt motigt att påbörja en ny motionsform, anmäla sig till en intensivkurs eller avråda sig själv från onödig konsumtion. Inled detta redan i höst, för att ge en större sannolikhet för ivern att fortlöpa.

Jag har tagit min höstchans. Jag har återupptagit middagsplaneringen samt vardagscyklandet. Min ambition är att cykla till jobbet för att miljövänligare och hälsosammare kunna ta mig fram i vardagen. Middagsplaneringen är även omstrukturerad. Veckans middagar planeras i förväg. Jag strävar efter att storhandla en gång i veckan så det lönar sig att hålla sig till middagsplanen. Inga spontanmiddagar, men jag kommer troligen att tacka mig själv i novembermörkret, då jag trött dimper ner i soffan och middagen redan är halvt fixad. Detta tillför mera tid för bokslukande, svampplockning och för konst och kultur i olika former som till exempel fotograferingspromenader och teaterbesök.

Du kanske redan har påbörjat en omstrukturering i din vardag, återupptagit en gammal hobby eller påbörjat nya levnadsvanor? Inte? Ta chansen – för det erbjuder hösten!

 

Petra Norrgård 
Ordkonstlärare
+358 (0)40 731 4547
petra.norrgard(at)sydkusten.fi

Petra Norrgård