Barn och vuxna i en pulkabacke.

Snöglädje

20.01.2022 kl. 08:09
Sakta dalar snökristallerna och sänker sin vita slöja över landskapen. Snön bildar en ren och vit kanvas som är omformbar efter användarens behov. Vintermagin är här.

Snön skapar ett lugn som ger energi och inspirerar. Muohta, är ett av de över hundra olika orden som beskriver snö på samiska. Samerna känner sin snö och vet vad den ger och tar. Den vita färgen symboliserar renhet och oskuldsfullhet. Vitt är även den internationella symbolen för fred.  

Vinterhalvårets vita drivor är en del av nordbornas vardag och en del av vårt kulturarv. Förutom att snön skyddar djur och natur i vinterhalvårets köld, har den en viktig plats i traditionella finska renhetsriter. Snön upprätthåller den finska sisun, och är en viktig del i vårt ekosystem. 

Skratt och glada rop ekar i vinterkvällens mörker. Grannskapets barn, stora som små, har samlats för att leka - leka i snön. Att leka i snön är en del av vårt kulturarv som kan ge utrymme för att bilda en frizon där alla är lika. Språkgrupperna blandas och den socioekonomiska bakgrunden suddas ut i generationsöverskridande lektraditioner. Den genuina glädjen över att få leka och uppmuntras till kreativitet tillsammans i snön ger en stark känsla av samhörighet. Hoppas stunden aldrig tar slut. 

Snön knastrar under filtskorna och snökristaller glittrar i gatlyktans sken. Vantarna som mormor stickat har blivit blöta och luktar ull. Yllevantarna pryds av små snöpärlor som dinglar i vantarnas mudd. Mina kinder hettar trots kölden. Nu hörs redan de första ropen. Som flera kvällar innan. Våra vuxna önskar oss in.  

Den varma chokladkoppen klistrar sig fast i den rödrutiga vaxduken. Margarinet på det mjuka brödet smälter efter ett djupt dopp i chokladkoppen. Kvällens snölekar spelas upp som en film framför mig och jag ler. Imorgon igen, tänker jag. 


Petra Norrgård 
Ordkonstlärare huvudstadsregionen
+358 (0)40 731 4547
petra.norrgard(at)sydkusten.fi

Petra Norrgård