Läsambassadör Amanda Audas-Kass framför en bokhylla tillsammans med ett barn.

Vad vill du läsa?

09.05.2022 kl. 08:37
I Sydkustens Ebban-chat pratar vi med många elever och tipsar dem om läsning. En av de vanligaste frågorna vi brukar ställa kan också vara den svåraste för många läsare. Vad för sorts bok skulle du vilja läsa?

För att någon ska bli en läsare behöver hen få läsa sådant som intresserar och få läsupplevelser fyllda av njutning. Man pratar ofta om att läsaren föds genom en inkörsbok, en bok som är rätt för just hen just då och som får läsaren att inse vilka fantastiska världar litteraturen kan öppna.

Det krävs förstås flera positiva upplevelser för att någon ska fortsätta läsandet. Det kräver också att man lär sig hitta de böcker som är rätt för en själv. Det är inte så lätt alla gånger, inte ens för en van läsare.

Om man vill stöda barnen i deras läsande är det därför viktigt att man pratar om böckerna och övar på att lära känna sina preferenser och var man kan hitta dessa. Här är några tips att börja med för att tillsammans utforska vilka böcker ni tycker om att läsa.

Lär er skilja på olika böcker och genrer
Viktigast är att ni har en vokabulär att använda när ni ska välja böcker. Prata därför om vad det finns för olika slags böcker och lär er grundläggande genrer och vokabulär. Prata om skillnaden mellan fakta och fiktion, mellan romaner och serietidningar. Lär er vad en bilderbok är och prova exempel av vanliga genrer som fantasy, spänning, skräck, etc. Jobba alltid på att hitta ord för att beskriva böckerna ni gillar och vad det är ni gillar.

Utgå från böcker som gett positiva upplevelser
Titta på de böcker som varit bra och fundera på varför ni gillade dem. Använd dessa preferenser för att prova nya böcker som har samma egenskaper. Här gäller det att testa sig fram, för vi kan gilla olika saker i olika böcker. Prata om varför boken var bra, vad det var som gjorde att ni ville fortsätta läsa och vad ni bäst kommer ihåg av den när den är över. Titta sen på böcker som verkar ha samma egenskaper. 

Prova nya saker mellan varven
Om det är okej att älska en viss genre är det bra att då och då prova nya saker för att se hur ens egen smak växer och utvecklas. Så när ni läst mycket av en sorts böcker kan det vara bra att hitta en koppling mellan favoriterna för att hitta in i något nytt. Testa sånt som anknyter till det ni älskar. Här kan bibliotekarierna ofta hjälpa och guida in i nya läsäventyr.

Prata om böckerna
Det viktigaste är ändå att prata om böckerna innan och efter att ni läst dem. Det behöver inte vara förhör eller långa recensioner. Några enkla frågor innan läsningen om förväntningarna och vad man tror boken kommer att handla om kan hjälpa mycket i valprocessen och efteråt kan frågor som: var boken vad du förväntade dig? Vilket ställe kommer du ihåg bäst från boken? Vilken karaktär var intressantast? Vad skulle du vilja veta mer om från bokens värld?

Att prata om böcker är det bästa sättet att komma underfund med vad det är man gillar och hur man kan välja bok nästa gång.


Ha en läsfylld dag!
 

Mikael Gros
Projektkoordinator
Rätt bok på rätt plats
+358 (0)50 377 9664
mikael.gros(at)sydkusten.fi

Foto: Matilda Audas Björkholm

Mikael Gros